Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rattfyllerist körde över rondell och kraschade mot hus

Med rejält med alkohol i blodet satte sig mannen i bilen. Färden tog slut i en rondell och mot en husvägg. Nu döms föraren till fängelse.

Kraschen in i Saxtorpsrondellen och in i ett hus var rejäl. Den berusade föraren kunde kravla sig ur bilvraket tämligen oskadd. Bild från förundersökningen.
Det var en kväll i november 2017 som boende vid Saxtorpsrondellen såg och hörde en våldsam krasch utifrån vägen.
En bil hade i hög fart kommit körande på Landskronavägen söderifrån, kört över rondellen, kraschat mot ett räckte och voltat in i en husvägg. Bilen blev sedan liggande på taket.
Vittnen såg hur en man kröp ut ur bilen och upp på en trottoar. Där blev han sittande.
Ambulans kom till platsen och en stund senare polis. För polisen berättade den då 27-årige mannen att han var passagerare i bilen och att föraren gett sig av gående.
En polishund sattes in för att söka efter den påstådda föraren, men hunden fick inte upp något spår. Polisen tvivlade redan då på uppgifterna att någon annan skulle ha kört.
27-åringen, som luktade kraftigt av alkohol, fördes till sjukhus med misstänkta nack- och ryggskador.
Blodprov visade att han 1,13 promille alkohol i blodet. I förhör på sjukhuset med polis erkände mannen att han kört bilen.
Först i januari i år åtalades mannen för händelsen.
Anledningen till att åtalet dröjde var att mannen, som är utländsk medborgare, hållit sig borta från Sverige. Först i december 2019 kunde polisen ta saliv- och blodprov och hålla förhör med honom.
Även om han under rättegången erkände gärningen, grovt rattfylleri, menade han att körningen inte inneburit någon påtaglig fara för trafiksäkerheten.
Domstolen konstaterar att mannen höll en hög hastighet in i rondellen, exakt hur fort han körde är inte klarlagt. Att han körde fort framgår av de omfattande skadorna på bilen, rondellräcket och huset. Dessutom i berusat tillstånd.
Tingsrätten dömer honom nu till fängelse i en månad för grovt rattfylleri.
Gå till toppen