Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga och gamla möts på lokala spelningar

Superlokalt och litet format är modellen när Kulturskolan i Bjuv hittar nya sätt att spela för publik i coronatider. Äldreboenden får höra elever från hemorten musicera.

Amani Santana spelar tillsammans med sin gitarrlärare Filip Wedelin.Bild: Niklas Gustavsson
”Idas sommarvisa” och 80-talshiten ”Sommarnatt” ljuder över gården utanför äldreboendet Ekhaga.
Små elevgrupper med blåsinstrument och gitarr avlöser varandra framför publiken som sitter glest placerade på avstånd med coronasäker marginal.
– Vi var spelsugna och tänkte att ni kanske ville lyssna lite, säger kulturskolechefen Joacim Andersson och hoppas att det inte ska börja regna innan sista tonen klingar ut.
Han tillträdde som chef för Bjuvs kulturskola i april och kom rakt in i en vårtermin där inget var som vanligt.
Ida Hansen, David Berglund, Veronika Mundzia och Joacim Andersson bjuder på somriga toner.Bild: Niklas Gustavsson
Vårens traditionsenliga konserter och uppvisningar har fått ställas in på grund av smittrisk. Men lusten att spela inför publik finns där – samtidigt som lite underhållning kan vara välkommen på äldreboendena under isoleringen.
Eleverna från Bjuvs kulturskola skulle egentligen haft undervisning denna eftermiddag.
– Istället för att ha lektioner kommer vi hit och spelar, säger Joacim Andersson och tillägger att det är barn och ungdomar från just Billesholm som är med och spelar på Ekhaga.
Joacim Andersson, Veronika Mundzia, David Berglund och Ida HansenBild: Niklas Gustavsson
Veronika Mundzia går i årskurs 3 på Jens Billeskolan och började spela trumpet i höstas.
– Det är jättekul, men lite stirrigt när det är dags att spela inför publik, säger Veronika, som senare levererar såväl Lille katt som en blueslåt.
Veronika Mundzia började spela trumpet i höstas.Bild: Niklas Gustavsson
Annette Sjöberg, aktivitetsansvarig undersköterska på Ekhaga, och övrig personal har sett till att konserten sker på ett säkert sätt. Det blir två kortare spelningar, en på vardera sida av huset. Några lyssnar från sina fönster.
– I vanliga fall brukar vi ha allsång, men det ligger nere nu. Det värsta är att anhöriga inte får komma och hälsa på. Men vi hjälper till med att skypa, det betyder mycket att kunna se varandra, säger Annette Sjöberg.
Innan ”Den blomstertid nu kommer” tonat ut har några regndroppar fallit.
Kulturskolan har redan spelat på Solhemmet i Ekeby. Efter Ekhaga väntar konserter på Varagården och Almliden i Bjuv i början av juni.
Arle Nilsson, Ylva Jensen och Tore Jönsson lyssnar på säkert avstånd.Bild: Niklas Gustavsson
Veronika Mundzia började spela trumpet i höstasBild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen