Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blir det en sommar utan Berthas kiosk?

Berthas kiosk brukar öppna på valborgsmäss, men ännu är den stängd. Sedan daglig verksamhet hoppade av årets säsong är det osäkert om det kommer att säljas glass och annat från kiosken i sommar.

Berthas kiosk i Lerberget har inte öppnat för säsongen. Nu letar kommunen efter någon som kan driva den i sommar.Bild: Göran Stenberg
Tre somrar har kommunens dagliga verksamhet stått i Berthas kiosk på Lerbergsvägen. Men i år sätter coronaviruset stopp för att LSS-verksamheten ska kunna sköta bemanningen.
– Många som är inom LSS tillhör riskgruppen, så det hade inte varit försvarbart. Absolut inte. Man står inne i en kiosk, nära varandra och har kontakt utåt. Nej, det kan vi inte i år i alla fall, säger Åsa Stadell, affärsområdeschef för LSS inom Höganäs omsorg.
Tidigare i år började man att planera för scheman och annat i Berthas kiosk. Men när coronaviruset tog över världen insåg man att det inte var lämpligt.
Enligt kommentarer på Facebook så skulle anledningen till att Berthas kiosk inte öppnar i år vara att daglig verksamhet inte lyckas få i hop tillräckligt med folk till schemat. Men det förnekar Åsa Stadell.
– Vi gick tidigt ut och tittade vilka som var intresserade. Sedan insåg vi att corona kom in och då kunde vi inte längre fortsätta med planeringen.
Hon uppger att vissa av brukarna var intresserade av att jobba i kiosken och andra inte. Men de som tidigare har jobbat där har uppskattat det.
– Vi hoppas ju alla att den ska öppna, säger Åsa Stadell.
Åsa Lundqvist Peyron är näringslivschef i Höganäs kommun.Bild: Britt-Mari Olsson
Men hur det blir med det är ännu inte klart. Frågan ligger nu hos kommunens näringslivsavdelning, som försöker att hitta någon som vill driva kiosken tillfälligt i sommar.
– Vi för diskussioner med ett par intressenter, säger kommunens näringslivsutvecklare Johan Bringle.
På nätet höjs också röster för att kommunens sommarjobbare ska kunna sköta Berthas kiosk. Men Johan Bringle menar att kommunen i så fall behöver ha en arbetsledare som tar hand om ungdomarna.
– I nuläget är inte de kommunala sommarjobbarna ett alternativ där, säger Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef.
Den näringsidkare som eventuellt tar sig an Berthas kiosk kan ju där emot välja att anställa vem han eller hon vill, till exempel kommunens sommarjobbare.
Johan Bringle hoppas att det i bästa fall kan bli klart med vad som händer Berthas kiosk i nästa vecka.
– Vi vet att det finns ett stort intresse för detta i bygden. Så fort det är klart så kommer vi att gå ut med det, säger han.
Gå till toppen