Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Christofer Malmström: ”Den klassiska musiken och hårdrocken har en hel del likheter”

Två gitarrister från till synes vitt skilda världar möts i HD:s serie ”Scenen är vår”. Christofer Malmström och Joel Svensson har hittat en unik mix mellan klassisk musik och metal.

Joel Svensson och Christofer Malmström kopplar ett grepp mellan den klassiska musiken och metal.Bild: Amanda Malmström
Christofer Malmström är gitarrist i metalbandet Darkane, medan Joel Svensson är en klassiskt skolad gitarrist. Båda två arbetar på Dunkers kulturhus.
– Jag brukar kalla mig själv för obildad hårdrocksgitarrist full med överskottsenergi, säger Christofer Malmström.
Den ovanliga kombinationen av klassiska gitarrmusik och metal föddes för tre år sedan.
– Det här började egentligen med att jag och en annan klassisk gitarrist, Klas Wounsch, bildade en duo 2017 för att spela på Kulturwknd det året. När Klas sen inte hade tid att fortsätta blev det så att jag och Joel Svensson slog oss samman, säger Christofer Malmström.
Resultatet kan höras i ”Scenen är vår”, där duon bland annat framför Albeniz's Asturias med specialskriven elgitarrstämma.
– Den klassiska musiken och hårdrocken har en hel del likheter, säger Christofer Malmström.
Själv saknar han att vara ute och spela med Darkane eller sidoprojektet Hardrock Hounds.
– Och jag saknar att gå på konserter. Jag noterade förresten att det är ganska precis ett år sedan vi spelade med Hardrock Hounds på Rockbåten. Nu har vi inga konserter att se fram emot och Rockbåten finns inte längre. Det känns som en helt annan värld, säger Christofer Malmström.
Musikaliskt sysselsätter han sig med inspelningarna av Darkanes nya album.
– Det går framåt. Men det är inte bestämt när plattan ska släppas.
Mer oväntad var uppmärksamheten när Christofer Malmström nyligen la ut en liten videosnutt på Facebook där han och dottern Amanda tolkar Slayers gamla klassiker ”Angel of death”.
Videon blev viral och metalsajter över hela världen har skrivit om den.
– Den har haft över 60 000 visningar. Själv tycker jag att det är rätt coolt, men min dotter bryr sig inte lika mycket, haha!
Här kan ni se Christofer Malmström och Joel Svensson framföra Bachs Invention no 4 och Albeniz's Asturias.
Gå till toppen