Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cigarettfimp och Zingoburk satte dit verktygstjuvar

I februari greps tre inbrottstjuvar i en kolonistuga utanför Helsingborg. En DNA-analys visade att det inte var första gången männen begått brott i området. Nu har de tre männen dömts till fängelse för grov stöld.

I veckan föll domen mot tre män som stod åtalade för stöld och grov stöld.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var i februari i år som de tre männen greps efter ett inbrott i en kolonistuga i Påarp. Inbrottslarmet gick till ägaren av stugan som larmade polisen, vilket gjorde att männen kunde gripas på plats.
Vid utredning om inbrottsstölden gjordes en DNA-analys, som bland annat hämtades från en cigarettfimp och en burk med läsk. Vid en koll mot registret av andra brottsplatser gav spåren träffar i koloniområdet vid åtta andra tillfällen. Det gällde tre inbrott i februari 2020, ytterligare tre stycken mellan januari-mars 2019 och ett i februari 2018. I närheten av området återfanns ett släp med gods, som senare kunde knytas till flera av ägarna till stugorna.
Tingsrätten gick på åklagarens linje som yrkade på grov stöld respektive stöld och dömde männen till fängelse på ett år och nio månader, ett år och sex månader samt ett år och tre månader. Sammanlagt ska de tilltalade betala 42 022 kronor i skadestånd till elva olika målsägande. Dessutom fastställer tingsrätten åklagarens yrkande på utvisningsbeslut, vilket gäller fram tills år 2025.
Jakob Adolfsson på Åklagarmyndigheten i Helsingborg är med domen.
– Jag kommer inte att överklaga. Tingsrätten delar min bedömning och gav bifall till i princip alla mina yrkanden. Jag är nöjd med hur de värderade straffvärdet och utvisningsfrågan, säger han.
Männen har dömts mot sitt nekande. Försvaret hävdar att männen har tagit sig in i stugan för att sova, inte för att stjäla. De tilltalade har tills den femte juni på sig att överklaga domen till hovrätten. Hittills har en av de åtalade överklagat.
Gå till toppen