Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmittan har kommit till Bjuv – färre än fem fall i äldrevården

Personer inom äldreomsorgen i Bjuv har konstaterats smittade av covid-19. Samtidigt har äldreomsorgen i Klippan, Åstorp och Örkelljunga klarat sig lindrigt undan smittspridningen.

Arkivbild. Var i kommunen eller i vilken del av verksamheten som de smittade personerna finns vill vård- och omsorgschefen Jessica Alfredsson inte svara på. ”Det ska inte gå att spåra vem det är”, säger hon.Bild: Pontus Lundahl/TT
I Bjuv har färre än fem brukare inom äldreomsorgen konstaterats smittade av covid -19. Det bekräftar Jessica Alfredsson, vård och omsorgschef i Bjuvs kommun.
– Tack och lov är smittspridningen fortfarande väldigt begränsad, säger hon.
Det är första gången som kommunen offentliggör information om konstaterade fall av covid-19. Men exakt hur många det rör sig om eller om personerna befinner sig på ett äldreboende eller i hemtjänsten vill Jessica Alfredsson inte uttala sig om.
Däremot berättar hon att inga ytterligare åtgärder görs efter att man konstaterat smittan.
– Skyddsrutinerna ser likadana ut som de gör vid misstänkt smitta men vi informerar anhöriga och andra i närheten om den smittade personen ger sitt samtycke till det, säger Jessica Alfredsson.
Att det görs tre till fyra provtagningar i veckan på personer med misstänkta symptom är inte ett tecken på stor smittspridning menar hon.
– Jag hade blivit rätt orolig om vi inte haft några provtagningar. Det här visar att vi är uppmärksamma och jobbar med symptomkontroll.
Samtidigt är även provtagningar av personal som uppvisat långvariga symptom igång. Hur många som har testats hittills är oklart men enligt Jessica Alfredsson är korttidsfrånvaron bland personal lägre än väntat.
– Vi ligger någonstans under 10 procent i frånvaro, i sammanhanget är inte jättemycket. Vi hade befarat mer, kanske 25-30 procent. Men vi har börjat ta in sommarvikarierna redan nu, säger hon.
I skrivande stund finns det inga konstaterade fall av covid-19 på varken Åbyhem eller kommunens andra särskilda boenden.Bild: Annsofie Wieland
I kommunerna Åstorp och Örkelljunga finns det hittills inga konstaterade covid-19-fall inom äldreomsorgens verksamheter. I Klippan finns det däremot fall av enstaka sjuka i covid-19 inom hemtjänsten, men inga på varken kommunens fyra särskilda boenden eller privatdrivna Väpnaren.
Enligt Ingela Holmström, äldreomsorgschef i Klippans kommun, finns det olika anledningar till att smittspridningen uteblivit. En tror hon är att man redan från mars månad tillämpat kohortvård, vilket innebär att personalen delats upp i två team – ett som arbetar med personer som är misstänkt smittade av covid-19 och ett som arbetar med övriga personer. Hos alla som varit isolerade har man använt skyddsutrustning enligt rekommendation.
Likadant har man arbetat inom hemtjänsten, både bland personer i vanligt boende och personal. I de sjukdomsfall som uppstått har isoleringen fungerat, säger Ingela Holmström. Smittan har inte spridits vidare.
Den speciella vårdavdelning för covid-19-fall som öppnades på Rickmansgården i förra veckan har hittills bara använts i förebyggande syfte.
– De konstaterade fall vi har haft, och de är väldigt få, har kommit från sjukhuset. Vi vädjar verkligen att man gör en riskbedömning. Skulle någon vara i riskzonen så kan vi isolera på Rickmansgården, säger Ingela Holmström.
Gå till toppen