Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försvunna geten Valdemar hittad död – brott kan inte uteslutas

Han försvann i söndags natt sedan någon öppnat grinden till hagen. Nu har geten Valdemar på Fredriksdal påträffats död.
Fredriksdal sörjer en vän och har polisanmält tre sabotage som inträffat den senaste tiden.

Valdemar var en favorit hos barnen som besökte Fredriksdal. Nu är han död.Bild: Fredriksdals friluftsmuseum
– Han har varit en väldigt snäll och trevlig get som många besökare har fått träffa.
Det säger Elsa Dahlrot, arbetsledare för stall och trädgårdar på Fredriksdal museer och trädgårdar.
Hon talar om den vita geten Valdemar, av rasen Göinge, som natten till måndagen försvann sedan obehöriga öppnat grinden till hagen. Detta gjorde även kompisen Kurt. Men medan Kurt kunde fångas in har sökandet efter Valdemar varit resultatlöst – fram till på torsdagen.
Då fann väktare först en del av Valdemars döda kropp. Och senare, i en annan del av parken, resten av kroppen. Elsa Dahlrot vill i brist på bevis inte spekulera i vad som hänt. Hon konstaterar dock att rävar har hållit sig framme och ätit på kroppen som var illa åtgången.
Personalen är däremot säker på att obehöriga har tagit sig in på området nattetid. Inte bara när Valdemar och Kurt försvann, utan vid ytterligare två tillfällen de senaste tio dagarna. Vid de två sistnämnda släpptes fem kor och två hästar respektive fyra kor ut. Samtliga fångades senare in av personalen.
– Grindarna till djuren stängdes av personalen när de gick hem för kvällen, och djuren kan inte själva öppna dem, säger Elsa Dalroth.
De tre incidenterna är polisanmälda.
– Våra djur mår som bäst ute i det fria. Det är direkt beklämmande att utomstående inte vet bättre än att störa djurens trygghet och välmående, vilket man faktiskt gör när man släpper dem lösa och vilseleder dem i en miljö de inte är vana vid, säger Elsa Dalroth.
Hela Fredriksdal är inhägnat med ett närmare tre meter högt stängsel. Det har inte gjorts någon åverkan på detta, men på något sätt har förövarna alltså tagit sig in.
Elsa Dalroth berättar att Fredriksdal nu kommer att skärpa bevakningen av området. Samt vidta ytterligare säkerhetsåtgärder som hon inte vill gå in på närmare.
Valdemar blev drygt ett år gammal.
Gå till toppen