Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobbade för elva presidenter, dog i covid-19

Han jobbade under elva presidenter i Vita huset, som städare, butler och hissoperatör. Men nu har covid-19 tagit 91-årige Wilson Jermans liv.

Vita huset i USA:s huvudstad Washington DC. Arkivbild.Bild: Susan Walsh/AP/TT
”Med sin godhet och omtänksamhet hjälpte Wilson Jerman presidentfamiljer i decennier, inklusive vår, att göra Vita huset till sitt hem”, säger den tidigare första damen Michelle Obama i ett uttalande.
Född på en bondgård i North Carolina 1929 tvingades Jerman sluta skolan som tolvåring för att hjälpa till hemma på gården. Han kom till Washington DC 1955 och började jobba i Vita huset 1957, då Dwight D Eisenhower var president.
Han kom särskilt bra överens med John F Kennedy och hans hustru, vars mandatperiod inleddes 1961, rapporterar amerikanska medier. Den dåvarande första damen Jacqueline Kennedy (sedermera Onassis) befordrade honom till butler.
– Han hade en mycket nära relation med Jackie O. Hon litade på att han kunde ta hand om deras barn och det var han som såg till att de hade allt de behövde i Vita huset, berättar barnbarnet Jamila Garrett för tidningen The New York Times.
Wilson Jerman ska också ha varit mycket nära presidentparen Jimmy och Rosalynn Carter samt George W och Laura Bush.
Han pensionerade sig 2012 och fick då en rad plaketter av president Barack Obama. Jamila Garrett säger att Jerman, som var svart, var oerhört stolt över att jobba för USA:s första svarta president.
Gå till toppen