Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om gränsstängning och försvarsberedningen.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Nu öppnas den danska gränsen lite mer, men frågan är hur det blir i sommar. Får skåningar turista på andra sidan Sundet. Om det handlar dagens första brev.
I det andra svarar försvarsutskottets vice ordförandepå vår ledare om Försvarsutredningen (14/5).
Heidi Avellan
Dansk gräns – inrikespolitik.
Huvudledaren (16/5) hävdar att tunga skäl saknas för att Danmark vill hålla stängt mot Skåne samtidigt som man öppnar upp mot Tyskland och Norge.
Tunga inrikespolitiska skäl föreligger dock. De uttrycktes tydligt i att gränser öppnas upp mot länder som har ordning på sin coronastrategi – det vill säga gör som Danmark. Regeringen måste visa att dess strategi med kraftiga nedstängningar var korrekt.
Flera av åtgärderna, som skolstängningar, dömdes ut som verkningslösa av den egna Sundhetsstyrelsen. Inget kunde vara ett politiskt tyngre skäl än att hävda att man gör rätt. Dessutom ska man nog se det som ett uttryck för synen på Skåne som ett bihang i det symboliskt betecknade Greater Copenhagen.
Att det inte handlar om rationella överväganden visas med all önskvärd tydlighet av att danskar får turista i Skåne. Från Köpenhamn med större smittspridning får man alltså resa till Skåne, som officiellt beskrivs som farligt. Detta välkomnas av skånsk turistnäring samtidigt som svenskar uppmanas att inte besöka sina sommarstugor på Österlen för att inte belasta regionens sjukvård.
Att i detta läge försöka komma med sakskäl är nog som Piet Hein uttryckte det i "misantropisk Gruk": At appellere til fornuften, Er verdens største slag i luften!
Lars Emmelin
professor emeritus
Replik om försvarsberedningen
Socialdemokraternas inriktning är tydlig: den militära förmågan ska öka. Helheten i Försvarsberedningens förslag ska genomföras inom den överenskomna ekonomiska ramen. Sedan regeringen tillträdde 2014 har ett intensivt återuppbyggnadsarbete präglat totalförsvarsplaneringen.
Det kommer att fortsätta.
Läget är extremt osäkert. Coronapandemin skördar liv och skapar stort personligt lidande. Ekonomin tvärbromsar, företag går omkull och människor blir arbetslösa. Framtiden, den personliga, för vårt land och för hela mänskligheten, är oviss. Regeringen har vidtagit krisåtgärder. Hittills cirka 240 miljarder kronor i direkt budgetpåverkande åtgärder och olika former av garantier i nivån 230 miljarder och likviditetsförstärkningar på 335 miljarder.
Trots osäkerheten står vi fast vid överenskommelsen mellan regeringspartierna, C och L att åren 2021–2025 öka anslagen med 40 procent motsvarande 25 miljarder kronor. Det militära försvaret tillförs 75 miljarder kronor, den största satsningen sedan 1950-talet.
När konsekvenserna av pandemin är kända kan försvarsbeslutets genomförande följas upp, satsningar efter 2025 diskuteras och politiska överenskommelser slutas. Pandemins konsekvenser går idag inte att överblicka och vi kan inte bortse från detta i planeringen av statsekonomin.
Niklas Karlsson (S)
försvarsutskottets vice ordförande
Gå till toppen