Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Netanyahus enstatslösning ett hot mot Israels existens.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu spelar högt.Bild: Ariel Schalit
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det diplomatiska trycket växer mot den nytillträdda israeliska samlingsregeringen. Dess planer på att annektera delar av Västbanken och Jordandalen ses inte med blida ögon av omvärlden.
Irritationen är berättigad. Det här är ett steg som, om det tas, innebär slutet för en tvåstatslösning. I förlängningen är det även ett hot mot Israel som demokratisk rättsstat, rentav mot landets fortsatta existens.
Överord? Om det ändå vore så. Premiärminister Benjamin Netanyahu leker med elden.
Att annektera delar av Västbanken och Jordandalen och göra områdena till en del av Israel var ett centralt löfte från Netanyahu inför de tre parlamentsval som krävdes för att landet till sist skulle få en ny regering.
Nu ska löftena infrias.
I ett gemensamt uttalande på tisdagen varnade Tyskland och den palestinska myndigheten i skarpa ordalag för följderna. Att annektera någon del av det ockuperade Palestina och östra Jerusalem utgör ett klart brott mot folkrätten och undergräver allvarligt möjligheterna att nå en förhandlad tvåstatslösning och därmed ett definitivt slut på konflikten, heter det i uttalandet.
Enligt palestinierna skulle en annektering betyda att alla tidigare överenskommelser med Israel är av noll och intet värde, vilket Tyskland "noterar".
Den israeliska regeringen gör det svårt för landets vänner i EU. Efter ett möte med medlemsstaternas utrikesministrar förra fredagen förklarade EU:s utrikeschef Josep Borrell att unionen ska använda hela sin "diplomatiska kapacitet” för att få regeringen Netanyahu att skrinlägga annekteringsplanerna.
Den israeliska ledningen gör tillvaron besvärlig också för landets någorlunda vänligt sinnade grannar. De senaste åren har inneburit något av ett töväder i relationen mellan Israel och åtminstone delar av arabvärlden, där Irans maktambitioner ses som ett större och mer överhängande problem än den israelisk-palestinska konflikten.
Förra veckan varnade den jordanske kungen Abdullah Israel för att en annektering kommer att leda till "storkonflikt" mellan de båda länderna. Kollapsar den palestinska myndigheten kommer det enbart att leda till mer kaos och våld i regionen, sade Abdullah. Jordanien är vid sidan av Egypten det enda arabland som har ett fredsavtal med Israel.
Men det viktigaste landet i ekvationen är USA. Och i den "århundradets fredsplan" som president Donald Trump presenterade i januari ges grönt ljus för en israelisk expansion in på de områden som i decennier setts som självklara delar av en framtida palestinsk stat.
I förra veckan gjorde den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo ett överraskande blixtbesök i Israel. Att Pompeo under besöket undvek att offentligt närmare beröra den explosiva frågan om annektering, tolkades på sina håll som att syftet med den hastigt påkomna resan var att varna Netanyahu för att rusa åstad. Trumps gröna ljus förvandlades till gult, som New York Times beskrev det i en rubrik.
I den överenskommelse som ligger till grund för regeringssamarbetet mellan det omaka paret Netanyahu och Benny Gantz anges den 1 juli som det datum då planerna på en annektering kan börja sättas i verket.
Netanyahus avsikt lär vara att agera före november och det amerikanska presidentvalet. Åker Trump ut går hans fredsplan samma väg och det är svårt att föreställa sig att en ny administration i Vita huset skulle acceptera Netanyahus planer på ett Storisrael.
En annektering riskerar att leda till att Israel blir den apartheidstat landet sedan länge anklagas för att vara i den antiisraeliska propagandan. En stat där en judisk minoritet styr över en arabisk majoritet utan centrala, medborgerliga fri- och rättigheter.
Hoppet står till att omvärlden lyckas övertyga den israeliska regeringen om att en annektering inte bara är kontraproduktiv, utan ett existentiellt hot mot Israel. Och om inte det lyckas, att genom goda argument få en majoritet i det israeliska parlamentet att inse riskerna och sätta stopp för Netanyahus enstatslösning.
Gå till toppen