Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patientstopp – hälften av personalen smittad

Tre avdelningar på Skånes universitetssjukhus har beslutat om att inte ta emot nya patienter efter flera fall av covid-19 bland personalen. Värst drabbad är mag- och tarmavdelningen i Malmö, där 21 personer, hälften av personalen, konstaterades smittade i slutet på april.

Provtagningstält utanför Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
”För att kunna vårda patienter på korrekt sätt och kartlägga smittan har vi tillsammans med vårdhygien beslutat om intagningsstopp”, säger Stefan Santén, verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på Sus, till P4 Malmöhus.
Även neurologavdelningen i Malmö och en infektionsavdelning i Lund har satt stopp för nya patienter.
På infektionsavdelningen i Lund var 18 personer, ungefär en tredjedel av personalen, konstaterat smittade till och med fredagen. I måndags fattades beslut tillsammans med Vårdhygien och chefläkaren om att bara ta in patienter med covid-19.
Huruvida några patienter har smittats av personalen är oklart.
– Det undersöker vi väldigt noggrant nu. Vi arbetar med att spåra patienter och erbjuda dem provtagning. Risken att de har smittats bedöms som liten, säger Maria Josephson, verksamhetschef på den drabbade avdelningen i Lund.
All personal på avdelningen testas nu för covid-19, oavsett om de har symptom eller inte. Samtliga har använt munskydd, visir och skyddsrockar.
Hur smittan har spridit sig bland personalen är oklart. Enligt de rutiner som finns ska alla hålla minst en meters avstånd till varandra och möten ska hållas digitalt om det går – även om personerna är på jobbet.
– Vår duktiga vårdpersonal har kämpat i flera veckor med det här. Det är inte så att man inte har skött sig, utan det här är ett lurigt virus. Man kan smitta i anslutning till insjuknandet och det är ibland svårt att veta att man är sjuk, säger Maria Josephson.
Patienter som inte har covid-19 läggs nu in på någon av de fyra andra vårdavdelningarna för infektionspatienter, och personaltätheten har inte påverkats av sjukskrivningarna.
Gå till toppen