Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S-ledamöterna lämnar Bjuvsbostäders styrelse

I protest mot ordförandes arbetssätt och en fastighetsförsäljning de ser som skadlig för bolaget, avgår samtliga S-ledamöter från Bjuvsbostäders styrelse. Enligt ordförande Claes Osslén (SD) har S ”målat in sig i ett hörn”.

Efter 44 år som ledamot i kommunalt bostadsbolag tackar Alf Nilsson för sig. ”Jag har inte varit med om att det går till som det gör nu”.Bild: Birgitta Johansson
De ordinarie ledamöterna Stefan Svalö och Alf Nilsson, samt suppleanterna Bert Roos och Lars Karlsson, har avsagt sig sina uppdrag i det helkommunala bostadsbolagets styrelse.
Bakgrunden till avgångarna är motståndet mot försäljningen av minst 30 procent av Bjuvsbostäders lägenheter, samt kravet på ägarutdelning med två miljoner årligen 2020-2021, som SD- och M-majoriteten står bakom.
Därtill kommer också kritiken mot ordföranden Claes Ossléns (SD) sätt att leda styrelsearbetet. ”Ordföranden ger inte den tid och de förutsättningar som krävs i dessa komplicerade processer” skriver S-ledamöter i sina avsägelser och betonar att de efterlyst grundliga analyser av konsekvenserna för bland annat personalorganisation, hyresgäster och underhåll inför framtiden.
S-ledamöterna befarar att delförsäljning och ökad ägarutdelning blir förödande för bolagets framtid.
– Jag har suttit i 44 år och har inte varit med om att det gått till som det gör nu. Det ansvar du har utifrån aktiebolagslagen tycker jag väger tungt, säger Alf Nilsson (S).
Ordförande Claes Osslén anser att S har ”målat in sig i ett hörn” och att partiet till varje pris vill undvika försäljning,
– Jag tycker det är väldigt synd. Vi går minst om en väldigt lång erfarenhet. Underlagen är alldeles utmärkta, fullständigt genomarbetade. Vi hade en genomgång på senaste mötet men då var inte socialdemokraterna där. De har fått kallelser och i det utskicket skickades underlaget med, säger Claes Osslén.
Utanför SD-M-majoriteten finns nu enbart ledamoten Krister Nilsson (C) och suppleanten Krister Bergsten (L) kvar i styrelsen.
Krister Nilsson är inte heller nöjd med konsekvensanalyser och tillgången till beslutsunderlag. Han instämmer i kritiken som S-ledamöterna för fram i sin skrivelse.
– Jag funderade på om jag skulle avgå eller ej, men valde att sitta kvar och påverka så gott det går. Sedan innebär det samtidigt en risk i och med att man har privat ansvar i en bolagsstyrelse.
Gå till toppen