Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansen är pausad – men inget stoppar en gökotta

Klippans folkdansare har inte kunnat svänga sig om i polska och hambo sedan i mars. Sommarens uppvisningar är inställda. Men gökottevandring med tipsfrågor och fika fungerar även i coronatider.

Liselotte Karlsson på väg över bron följd av Annika Johansson. Rundan går från Elfdalens hembygdspark genom skogen över Bäljane å och tillbaka.Bild: Britt-Mari Olsson
Medlemmarna i Klippanamatörernas folkdanslag är på väg från Elfdalens hembygdspark genom den skira lövskogen på strövstigen mot Bäljaneå i Klippan. På marken syns ormbunkar och utblommade vitsippor.
– Hur hög är Riksbankens reporänta?
Mats Johansson har just läst upp tipsrundans andra fråga när ett ganska svagt men tydligt läte hörs på avstånd.
– Det är göken, konstaterar Marie Johansson, som tagit med sig blandrashunden Cesar ut i skogen.
– Jag har lärt mig fåglar som barn. Många av oss som är med här är naturintresserade.
Marie Johansson med hunden Cesar. Gökottan börjar med tipspromenad och avslutas med picknick med medhavd matsäck.Bild: Britt-Mari Olsson
Flera par som lever tillsammans är med i folkdanslaget och skulle kunna dansa coronasäkert i pardanser. Men repertoaren består av mer än så, till exempel uppvisningsdanser med många turer där dansarna kommer nära inpå varandra.
– Det blir inte så mycket av det. Även i uppvisningsdanser står man tätt och det är inte så lämpligt, säger ordförande Per-Eskil Persson.
Därför är sommarens traditionsenliga uppvisningar inställda. Det blir till exempel inget dansande på Ljungåsen och Tingsgården i midsommar, eller vid Ruveröds kvarn på möllans dag.
Men föreningens traditionsenliga gökotta med tipsrunda och picknick med medhavd fikakorg finns inget hinder för i coronatider.
För dansarna blir det också ett välkommet tillfälle att träffas och prata eftersom de vanliga dansträffarna legat nere sedan i mars.
Mats Johansson, folkdansare sedan tio år, håller i tipsfrågorna.Bild: Britt-Mari Olsson
Mats Johansson håller i tipsrundan och levererar frågor om allt från de baltiska länders ytareal till vindstyrka och Harry Potter.Bild: Britt-Mari Olsson
Gruppen följer Elfdalsslingan i kuperad natur genom lövskog och hamnar vid en ansenlig rotvälta.
Annika Johansson känner igen platsen och vet att här en gång låg en stuga. Hon skiner upp och delar med sig av ett barndomsminne och ett stycke Klippanhistoria.
– Här låg OK Kompassens orienterarstuga. Min pappa som nu är 90 år gammal brukade cykla hit. Det var deras samlingspunkt och jag har också haft mycket trevligt här uppe, säger Annika Johansson.
Tilläggas kan att Riksbankens reporänta för närvarande är 0 procent.
Schottis och kadrilj får vänta. Men en vandring på stigarna runt Elfdalen går bra, och så får dansarna tillfälle att träffas.Bild: Britt-Mari Olsson
Fakta

Klippanamatörernas folkdanslag

Föreningen som bildades 1949 var från början en amatörteatergrupp där folkdansen kom med i bilden inför uppsättningen av sångspelet Värmlänningarna. Föreningen delades med tiden upp i en teater– och en folkdanssektion. Teaterverksamheten lades så småningom ner, men folkdansen levde kvar och kunde fira 70-årsjubileet 2019.

Gå till toppen