Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska ministern: Stoppa utsläppet av avloppsvatten i sundet

Med start under söndagen ska 290 000 kubikmeter danskt avloppsvatten släppas ut i Öresund. Högljudda protester har kommit från den svenska sidan av sundet, och nu vill även den danska miljöministern att utsläppet ska stoppas, rapporterar dr.dk.

Med start imorgon och under fem dagar framåt ska 290 000 kubikmeter danskt avloppsvatten släppas ut i Öresund. Nu ryter danska miljöministern ifrån.Bild: Johan Nilsson/TT
Med start imorgon och under fem dagar framåt kommer avloppsvatten från tre danska kommuner att släppas ut orenat i Öresund. Ledningen som vanligtvis leder Gentoftes, Fredriksbergs och Köpenhamns avloppsvatten till reningsverket ska stängas av tillfälligt på grund av en stor nybyggnation, och de kommunägda bolagen Hofor och Novafos har fått klartecken att under tiden släppa ut avloppsvattnet i Öresund.
Men det vill den danske miljöministern Lea Wermelin (S) sätta stopp för och uppmanar kommunerna att se över andra alternativ. Samtidigt konstaterar hon att ärendet egentligen inte ligger på hennes bord.
– Det är ett kommunalt beslut som jag inte har någon möjlighet att ingripa i, berättar hon för den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter har underrättats om utsläppet.
”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder”, skriver Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till HD och Sydsvenskan.
Naturvårdsverket har heller inte blivit underrättat av danska myndigheter om det planerade utsläppet.
”Det betyder att Danmark måste ha gjort bedömningen att utsläppet inte omfattas av kraven i den så kallade Esbokonventionen", fortsätter Gunvor G Ericson och uppger att regeringen kommer att följa frågan.
Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp som görs.
– Vi har inte haft någon kännedom om det här så vi har inte kunnat ha haft en dialog med Danmark. De har inte kontaktat oss, säger Egon Enocksson, handläggare och kontaktperson för Esbokonventionen vid Naturvårdsverket.
Utsläppet omfattar 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn och sker fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan.
Beslutet att tillåta utsläppen har alltså fattas på kommunal nivå. Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Enligt miljöförvaltningen i Köpenhamns stad är det bättre att släppa ut avloppsvattnet nu än till hösten.
– Tillståndet beviljas innan badsäsongen börjar. Om vi ​​instruerade Hofor (avloppsföretaget) att vänta till oktober, som föreslagits, kan havstemperaturen bli högre och miljöpåverkan därför större, säger Hans Christian Karsten, biträdande direktör för teknik- och miljöförvaltningen i Köpenhamns stad, till den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Gå till toppen