Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kims låga profil – bara corona-hänsyn?

Frågetecknen kring Kim Jong-Uns hälsa dröjer kvar. Under april och maj rapporteras den nordkoreanske diktatorn bara ha framträtt offentligt fyra gånger, en väldigt låg siffra jämfört med tidigare år. Men kanske är han bara corona-försiktig.

Kim Jong-Un verkade inte rädd för coronaviruset när han senast rapporterades ha visat sig offentligt, den 1 maj. Bild från nyhetssändning på centralstationen i Seoul, Sydkorea.Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT
Den store ledarens göranden och havanden är viktiga i diktaturer, och Kim brukar toppa Nordkoreas nyhetsmedier. Under de åtta och ett halvt åren vid makten har han tidigare visat sig offentligt ungefär 20 till 50 gånger under tvåmånadersperioden april–maj, enligt sydkoreanska Korea Risk Group.
Men hittills i år är siffran alltså bara fyra.
”Detta är inte som vanligt”, skriver organisationens chef Chad O'Carroll på Twitter.
Andra bedömare invänder att ingenting är som vanligt i coronavirusets tidevarv. Nordkorea är ett av ytterst få länder i världen som säger sig vara helt virusfritt, men tecken har märkts den senaste tiden på att Kim Jong-Un kanske försöker isolera sig i rädsla för covid-19.
Å andra sidan verkar diktatorn inte ta några sådana hänsyn på de foton som kommit den senaste tiden. Nordkoreas hårt styrda statsmedier har rapporterat om att han invigde en gödningsfabrik den 1 maj. På bilderna klipper Kim band, deltar i möten och spankulerar rökande runt på området. Inga munskydd eller andra försiktighetsåtgärder syns till.
Det är den enda gången på över en månad som han visat sig. Veckorna dessförinnan uteblev han från ”solens dag”, en av Nordkoreas viktigaste helger. Enligt senare delvis dementerade uppgifter kan han under april ha genomgått någon form av operation.
Kim Jong-Un är relativt ung för att vara världsledare, han tros vara mellan 35 och 40 år. Men han är kraftigt överviktig, och sedan tillträdet efter fadern Kim Jong-Ils död 2011 har det regelbundet ryktats om hälsoproblem.
Den längsta perioden Kim inte synts till var 40 dagar 2014. Efteråt uppgav sydkoreanska myndigheter att han då opererats i foten.
Särskilt sedan landet började utveckla kärnvapen har stabiliteten i Nordkorea varit ett geopolitiskt orosmoment. Om det finns någon utpekad efterträdare vid makten är oklart, men lillasystern Kim Yo-Jong är den som oftast nämns i spekulationerna.
Fakta

Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet finns stora arbetsläger för dissidenter.

Gå till toppen