Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige bakom ”frugalt” coronastöd i EU

Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har lagt fram en egen plan för ett ”återhämtningsinitiativ” inom EU, då unionen ska hantera coronakrisen som slagit hårt mot medlemsländerna.

Nederländerna, Österrike, Danmark och Sverige har gått ihop om ett eget förslag till en återhämtningsplan. Arkivbild.Bild: Yves Logghe/AP/TT
EU-kommissionen har fått i uppdrag att ta fram en sådan plan, omfattande uppemot 1 500 miljarder euro. Men var pengarna ska komma ifrån och hur de ska fördelas, om det ska vara bidrag eller lån, har skapat stor oenighet bland medlemsländerna.
De fyra länderna kallas på engelska The frugal four (frugala eller sparsamma fyran), på grund av sin återhållsamma linje. Kvartetten förespråkar att länder, utöver det paket på 540 miljarder euro EU redan enats om, ska kunna få ta lån för att ta sig ur krisen.
Lånen ska vara riktade till ”aktiviteter som bidrar mest till återhämtning såsom forskning och innovation, förbättrad motståndskraft i hälsosektorn och säkerställandet av en grön övergång”, enligt förslaget som släpptes av Österrike på lördagen.
”Vi är överens om att en akut återhämtningsfond kan ge en nödvändig skjuts till den europeiska ekonomin”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) till TT om förslaget.
”Fonden bör vara ett tillfälligt, tidsbegränsat instrument som ger lån till de som har behov av det och med tydliga villkor som ska uppfyllas för att få ta del av lånen”, fortsätter han.
Förslaget går därmed emot Frankrikes och Tysklands linje som anser att EU gemensamt borde låna från medlemsländerna för att sedan kunna ge de värst coronadrabbade regionerna och sektionerna bidrag.
Kvartetten skriver att det är viktigt att inte dra på sig för stora utgifter eller göra betydande utökningar av EU:s budget.
”Sverige driver tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike att vi ska ha ordning och reda i de europeiska finanserna och att storleken på EU:s budget ska hållas nere”, kommenterar Löfven.
Fakta

EU:s svar på coronakrisen

EU:s medlemsländer har hittills enats om ett stödpaket på totalt 540 miljarder euro för att möta coronakrisen. 100 miljarder euro som ska finansiera system med korttidsarbete, 200 miljarder euro i form av lån till små och medelstora företag och 240 miljarder euro för att bekosta ökade kostnader inom sjukvård och minska smittspridning. Förhoppningen är att åtgärderna ska vara formellt godkända redan till den 1 juni.

EU-kommissionen har samtidigt lättat på sina statsstödsregler och gett klartecken för allehanda mångmiljardstöd från medlemsländerna. Extraåtgärder har också införts för att till exempel gemensamt inhandla medicinsk utrustning, ta fram vaccin och slopa kravet på att flygbolagen upprätthåller ett visst antal flygningar för att behålla sina start- och landningstider.

Parallellt har EU-kommissionen fått i uppdrag att ta fram ett "återhämtningsinitiativ", på upp mot 1 500 miljarder euro, samt presentera ett förändrat förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027.

Gå till toppen