Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ordkriget mellan Kina och USA trappas upp

Ett nytt kallt krig närmar sig, säger Kina. Coronautbrottet är Kinas Tjernobyl, säger USA.
Tonläget mellan länderna har skruvats upp ordentligt.

Kinas utrikesminister Wang Yi. Här under ett möte i Laos i februari om coronaviruset.Bild: Sakchai Lalit
– De släppte loss ett virus i världen som kostat biljoner dollar i amerikanskt ekonomiskt välstånd, sade Robert O'Brien, president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare, när han intervjuades i NBC:s "Meet the press".
Han säger att pengarna krävts för att hålla ekonomin vid liv under coronapandemin.
Enligt Robert O'Brien visste de styrande i Peking vad som hände med viruset redan i november, men de ska ha ljugit för Världshälsoorganisationen (WHO) och hindrat internationella experter från att få tillgång till information.
O'Brien jämförde Kinas agerande under coronautbrottet med hur dåvarande Sovjetunionen agerade under kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.
Tidigare under dagen hade Kinas utrikesminister varnat för att USA:s agerande får början till ett kallt krig mellan Kina och USA att krypa allt närmare.
– Det har kommit till vår kännedom att vissa politiska krafter i USA tar kinesisk-amerikanska relationer som gisslan och knuffar våra två länder mot branten av ett nytt kallt krig, sade Wang Yi under en pressträff, utan att precisera vilka "krafter" han syftar på.
Den friktion som länge har funnits mellan länderna gällande handel och mänskliga rättigheter har blivit allt värre sedan coronapandemins utbrott.
Att USA:s president Donald Trump upprepade gånger kallat smittan "det kinesiska viruset", och utan bevis antytt att viruset spreds från ett laboratorium i Wuhan, har inte gjort relationerna bättre.
Dessutom har Kina häromdagen presenterat ett utkast till en säkerhetslag som skulle stärka greppet om Hongkong, vilket har fördömts av USA och flera andra länder.
Under pressträffen slog Wang tillbaka mot Washington.
– Förutom den förödelse som coronaviruset orsakat finns det också ett politiskt virus som sprider sig genom USA, sade Wang.
– Det här politiska viruset används vid varje tillfälle för att attackera och smutskasta Kina. Vissa politiker bortser fullständigt från grundläggande fakta och har skapat alltför många lögner om Kina, och planerat alltför många sammansvärjningar, fortsatte han.
Gå till toppen