Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johnson backar upp kritiserad rådgivare

Kraven på Dominic Cummings – den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare – avgång duggar tätt efter anklagelser om att han brutit mot landets coronarestriktioner. Men Johnson uttalar sitt starka stöd för Cummings. – Jag kommer inte klandra honom, säger han.

Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta rådgivare, var ansatt av brittiska medier på söndagen.Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
I slutet av mars reste Cummings, som då uppvisade symptom för coronaviruset, tillsammans med sin son från London till Durham i norra England, en resa på runt 40 mil.
Enligt Cummings själv var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg då Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.
Tidningarna The Observer och Sunday Mirror har dock rapporterat att Cummings brutit mot restriktionerna även den 19 april, då han återigen setts i Durham. Ytterligare rapporter kommer om att han setts i staden Barnard Castle, tre mil utanför Durham, den 12 april.
På söndagen sågs Cummings gå in i premiärministerns residens på Downing Street. Då hade en högt uppsatt källa inom regeringen sagt till ITV:s politiske reporter att det ”bara är en tidsfråga” innan Johnson ber Cummings att lämna sin post.
Men vid en pressträff senare under dagen uttalade Boris Johnson sitt fulla stöd för Dominic Cummings.
Cummings har agerat ansvarsfullt och enligt reglerna konstaterade premiärministern efter att utförligt diskuterat händelsen med sin rådgivare, rapporterar BBC.
Johnson upprepar att resan skedde för att hitta den bästa barnomsorgen vid en tidpunkt då Cummings var på väg att bli sjuk och det inte fanns något alternativ
– Jag tror att han följde varje faders och förälders instinkt och jag kommer inte klandra honom för det, säger Boris Johnson.
Kritiken från oppositionen mot Dominic Cummings har inte varit nådig.
Ed Davey, ledare för Liberaldemokraterna, säger att Cummings måste avgå om han brutit mot reglerna och Skotska nationalistpartiets Ian Blackford twittrar att Boris Johnson ”måste sparka Dominic Cummings”.
Efter att Boris Johnson uttalat sitt stöd för sin rådgivare säger Labourledaren Keir Starmer att premiärministerns beslut att inte göra något är ”en förolämpning mot de uppoffringar som det brittiska folket har gjort”.
– Premiärministern sattes på prov, och han misslyckades.
Starmer kräver nu att det tillsätts en utredning om Dominic Cummings agerande
Fakta

Två andra brittiska coronaskandaler

Dominic Cummings står inte för den första coronarelaterade skandalen i Storbritanninen.

I början av april avgick Skottlands medicinska chef Catherine Calderwood från sin tjänst. Hon blev entledigad efter hon åkt till sitt semesterhus en timmes resa från hemmet i Edinburgh två gånger trots reserestriktioner.

En månad senare, den 5 maj, lämnade epidemiologen Neil Ferguson, som var den brittiska regeringens coronarådgivare, sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjerna. I tron om att han var immun, då han smittats av coronaviruset och tillfrisknat, tillät han sin flickvän besöka honom i hemmet – vilket bröt mot riktlinjerna om social distansering.

Gå till toppen