Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortfarande inget trygghetsboende – Jonstorps äldre har tröttnat

Leif och Gunnel Olsson hade tänkt sig en plats på trygghetsboendet i Jonstorp. Det skulle stå klart 2018. Men bygget är ännu inte påbörjat.
– Jag tycker att det är synd om vi ska behöva flytta från byn, säger Leif Olsson.

Leif Olsson har varit hamnkapten i Jonstorp och länge varit engagerad i pensionärsföreningen. Därför har han kontakt med många äldre och vet att det finns ett behov för ett trygghetsboende i byn.Bild: Lisa Skeppstedt
Han och frun Gunnel är båda över 80 år och bor i en villa i Jonstorp.
– Vi byggde det här huset för fjorton år sedan. Det är en underbar trädgård, säger Leif Olsson.
Paret kommer från Klippan och flyttade till Kullahalvön på grund av barn och barnbarn.
– Vi trivs jättebra här i Jonstorp, det är inte det. Men man skulle behöva ha någonstans att flytta när man inte orkar med trädgård och så. Min fru har lite problem med benen. Är man 81 och 82 år är det skönt med lite avlastning.
De hade tänkt sig en lägenhet i det utlovade trygghetsboendet som skulle sått klart 2018. Men spaden är ännu inte satt i marken.
Det var entreprenören Peter Wittander som köpte tomten av kommunen för att bygga. Sedan har det inte hänt någonting.
– Jag är förvånad över att kommunen inte har krav på honom. Att det får gå såhär lång tid utan att det byggs något. Det är många äldre som undrar precis som vi, säger Leif Olsson som länge varit engagerad i bygdens pensionärsförening.
– Jag tycker det är synd om vi ska behöva flytta från byn. Om det fanns ett trygghetsboende skulle det bli många lediga villor för yngre personer. Det är ju knappt några villor till salu här i Jonstorp.
Höganäs kommunchef Herman Crespin vet inte varför bygget aldrig sätter igång.
– Vi är inte glada och har sökt Wittander ett antal gånger. Vi har framfört skriftligt till honom att vi skulle vilja köpa tillbaka marken eftersom han inte verkar ha någon plan för hur genomförandet ska ske.
I avtalet som gjordes i samband med köpet finns inget som tvingar Peter Wittander att bygga inom en viss tid.
– Vi kan aldrig tvinga, äganderätten är ganska stark. Vi kan inte tvinga honom att sälja eftersom han äger den. Vi tycker att vi gör vad vi kan i och med att vi jagar honom. Vi kräver ett svar från honom, en tidsplan. Vi är inte nöjda, men vi kommer ingen vart den vägen, säger Herman Crespin.
– Eftersom intresset finns bland de boende har vi ännu svårare att förstå trögheten som finns för att genomföra projektet.
Vad säger du till de som satt upp sig i kö för länge sen och räknat med en plats?
– Det är bekymmersamt det här. Vi trodde att vi hade en entreprenör som verkligen ville genomföra projektet. Precis som de äldre förstår vi inte varför inget händer och varför vi inte får svar eftersom vi har haft en god relation tidigare till honom.
– Det finns intressenter som säger sig vara villiga att bygga i det fallet vi skulle köpa tillbaka marken och sälja det vidare.
Peter Wittander äger Sport Lodge i Höganäs.Bild: Niklas Gustavsson
När HD pratade med Peter Wittander för ett år sedan sa han att byggmarknaden hade varit överhettad men lugnat ner sig. Då ville han komma igång så snabbt som möjligt.
– Nu har jag funnit en byggare som är tillgänglig och kan göra totalentreprenad så vi håller på att skriva de sista avtalen, säger han när HD nu når honom på telefon.
Har ni satt någon tidsplan?
– Nej, det är en del av förhandling så jag kan inte säga för mycket innan vi skrivit. Men det är ganska omgående byggstart. Tanken är att det ska komma igång direkt efter semestern.
Gå till toppen