Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: En skånsk dansk. Som syns och hörs.

Niels Paarup-Petersen vill helst bada i ett rent Öresund. Han är inte ensam.Bild: Henrik Bredberg
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Min personliga favoritdanskjävel jubilerar inom kort. Det var den 5 juni, på Danmarks grundlagsdag, för tio år sedan som Niels Paarup-Petersen blev svensk medborgare.
Numera syns denne Centerriksdagsman från Skåne överallt, i vitt skilda medier.
Handlar det inte om avloppsvatten på drift från Köpenhamn, så kan han ondgöra sig över det danska hyckleriet när Danmark stänger gränsen för svenskar men håller den öppen för danskar trots att smittspridningen ser ungefär likadan ut på bägge sidor Sundet. Eller, som på tisdagens debattsida här på Opinion, om risken för dubbelbeskattning av gränspendlare som jobbar hemma.
”Borders and bajs”, suckar Niels Paarup-Petersen med ett snett leende, och förklarar att gränsen över Öresund lika gärna kunnat hållas öppen.
Han tar, säkert med rätta, åt sig en del av äran för att allt det avloppsvatten som hotar Öresund blivit en stor fråga i både Danmark och Sverige. På danska sidan tog han kontakt med systerpartiet Radikale Venstre och på svenska sidan fick han via Centern fart på svenska regeringen för att den skulle sätta fart på danska regeringen.
Paarup-Petersen betonar att han är en av dem som driver på för att Skånebänken i riksdagen ska ta mer aktiv del i frågor som rör samarbetet mellan Sverige och Danmark, mellan Skåne och Själland. Kort sagt, om Öresundsintegrationen.
Men varför är det så förtvivlat svårt att få igång en vettig dialog mellan svenskar och danskar? Som i det gnisslande samarbetet inom Greater Copenhagen.
”Vi kan prata med varandra. Titta här bakom oss. Den står här. Bron. Ett fantastiskt exempel på svenskdansk dialog. Sedan skulle vi behöva samtala mer över Öresund, idag sker dialogen i grunden inom det egna landet. Med en gemensam region kan man inte bara ha ett nationellt tänk.”
”Det kan bli extra känslosamt när vi är två så lika länder. Två broderländer, systerländer. Vi speglar oss i varandra. Då blir också de små skillnaderna tydliga.”
Och överdrivna?
”Och överdrivna. Danskar överdriver om hur illa Sverige sköter invandringen, eller låter kriminella bete sig. Svenskar överdriver om att Danmark inte bryr sig om djuren - fast Danmark har EU:s andra eller tredje bästa djurskötsel.”
Händer det att du själv svär över danskjävlar?
(Någon sekunds tystnad) ”Jag svär över både danskjävlar och svenskjävlar ibland. Vi kan alla göra fel. Men framför allt kan jag njuta av att umgås med både svenskar och danskar.”
Gå till toppen