Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Låt Lincoln visa vägen till jobben.

Maria Mindhammar står inför stora utmaningar.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Talesätt kan vara svåröverförda mellan språk och epoker. Ta till exempel engelskans Don't change horses in midstream som tillskrivs USA:s sextonde president Abraham Lincoln (1809–1865).
Liknelsen vid att inte byta häst mitt i strömfåran fungerar kanske än för dem som likt mig växt upp med gamla västernfilmer. Men vilket modernare bildspråk blir tydligt även för andra?
Svaret kan finnas i arbetsmarknadspolitiken.
I spåren av coronakrisen ökar arbetslösheten som i sommar väntas nå över 10 procent. Läget är ansträngt för Arbetsförmedlingen, inte minst mot bakgrund av personalnedskärningarna i fjol. Visst stoppades reformeringen av myndigheten i slutet av 2019, men egentligen är den bara framskjuten. När generaldirektör Maria Mindhammar äskar pengar för 2021 handlar det inte om utökade medel, utan om mindre neddragningar.
Regeringen har öppnat för att skjuta till mer pengar. Men samtidigt höjs röster för att reformeringen snarast bör återupptas. Arbetsförmedlingens verksamhet är alltjämt dyr och ineffektiv, påpekar till exempel tankesmedjan Timbros Caspian Rehbinder i Dagens Samhälle.
Så är det förstås – det är uppenbart att nya lösningar behöver sökas på sikt. Men lika tydligt är att det just nu inte finns något utrymme för att experimentera.
Ekot uppmärksammar hur anstormningen av nya arbetslösa redan slår mot yngre personer och andra med svag förankring på arbetsmarknaden. Samtidigt som konkurrensen i jobbsökandet hårdnar finns allt mindre resurser för att hjälpa dem hitta praktikplatser och subventionerade anställningar, påpekar ekonomiprofessorn Anders Forslund. Många riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet.
Så, som Lincoln kanske sagt om han hade varit verksam i nutida svensk politik:
Reformera inte Arbetsförmedlingen mitt i en arbetsmarknadskris.
Gå till toppen