Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt tufft läge för centrumhandeln

Efter att media slagit upp handelns tuffa läge under coronakrisen blev det ett uppsving. Nu har dock handeln gått ner igen och läget är fortsatt svårt.
– För vår del är det lägre nu igen i varje fall. Maj är sämre än april, säger Liana Christensen på Klädkammaren.

Liana Christensen har en stor butiksyta att ta hand om. Då fester och tillställningar inte blir av har Klädkammaren tappat försäljning.Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson
Christensen driver klädbutiken på Östertullsgatan. Hon är dessutom vice ordförande i Attraktiva Laholm. Den 20 mars skrev LT om krisläget för den lokala handeln. Även Hallandsposten uppmärksammade centrumhandelns svåra läge.
– Efter artiklarna i tidningarna var det som att vända på en hand. Från att ha varit mer eller mindre helt tyst så blev det handel igen, säger Christensen.
Det höll i sig i ungefär två veckor.
– Efter ett par veckor tystnade det igen. Men jag är väldigt tacksam över de kunder som kommer till Laholm och handlar, säger Christensen och fortsätter:
– Maj har varit tuffare än april för vår del. Mars, april och framförallt maj brukar normalt vara bra månader för oss.
Det är en månad för konfirmation, bröllop och studentfester.
– Nu är det inga tillställningar och då behöver folk inte kläder på samma sätt och vi tappar den försäljningen.
Klädkammaren har just nu valt att ha ett erbjudande på 20 procent.
– Vi valde att gå upp till 20 procents rabatt och det har genererat i fler kunder. Vi har helt enkelt för mycket varor och utan handel blir det för trångt i butiken.
En i personalen är uppsagd och har slutat. Även permitteringar har skett. Uppsägningar och permitteringar genererar i sig mycket jobb för butiksinnehavarna själva.
– Det är jättemycket jobb. Visst hinner jag vara ledig lite. Men det är jobb sju dagar i veckan. Det händer mycket i kulisserna. Det är en stor yta och butiken måste laddas med varor.
Liana Christensen menar att handlarna kämpar på och håller modet uppe trots att läget är fortsatt tufft.Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson
Från och med den första juni håller Klädkammaren stängt på måndagar.
– Det bär emot men för att hinna ikapp bakom kulisserna måste vi hålla helt stängt en dag.
Medlemmarna i Attraktiva Laholm är tappra och håller modet uppe.
– Sammanhållningen är god och alla kämpar på. Jag upplever inte någon uppgivenhet. Men samtidigt är jag kanske för mycket i min egen bubbla för att se det, säger Christensen och fortsätter:
– Visst är det tufft för många!
Attraktiva Laholms uppmaningar på Facebook är således fortfarande aktuella: ”Vi behöver er just nu” och ”Glöm inte bort era lokala butiker i dessa oroliga tider”.
Handlarna vädjar både till privatpersoner och företag att göra sina inköp i staden, bjuda personalen på fika eller köpa presentkort. Allt för att pengar ska spenderas i Laholm så att centrumhandeln kan överleva.
“Handla lokalt!”, lyder den tydligaste uppmaningen från Attraktiva Laholm och den är fortfarande lika aktuell som den 20 mars.
– Den spöklika känslan är borta. Det är mer liv och rörelse i Laholms centrum nu. Visst är folk fortfarande försiktiga men de ska inte vara rädda för att handla. Vågar man inte gå in kan man kontakta oss så kan vi alltid komma fram till lösningar, säger Sara Paulsson, ägare av Tyglust och ordförande i Attraktiva Laholm.
Gå till toppen