Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kim Berkhuizen ställer ut moln och pingviner

Landskronakonstnären Kim Berkhuizen har bland annat blivit uppmärksammad för pingviner i jätteformat. De har flutit i både Helsingborgs och Landskronas hamn och var inlägg i klimatdebatten. Nu finns pingviner i betydligt mindre format jämte akrylmålningar på Pumphusets nya utställning.

Landskronakonstnären Kim Berkhuizen ställer ut målningar och några pingviner i Pumphusets konsthall.Bild: Sven-Erik Svensson
På grund av coronaepidemin fick Borstahusens konstförening ställa en planerad utställning tidigare i vår.
Men nu är en aktuell. Det är Landskronakonstnären Kim Berkhuizen som för första gången ställer ut i den lilla lokalen i Pumphuset.
Mycket närmare ursprunget till några av akrylmålningarna kan man inte komma.
– Jag brukar gå sex kilometer längs kusten här utanför varje morgon. Då får jag inspiration, säger han.
Havet är en inspirationskälla, inte minst sundet utanför konsthallen.Bild: Sven-Erik Svensson
Just havet är en inspirationskälla, jämte himlen och naturen i stort. Det framgår i några av serierna av konstverk som ställs ut: Ocean, Cloud och Abstract landscape.
Även graffiti och street art är konstformer han påverkas av.
Målningarna, i akryl och till viss del sprejfärg, är abstrakta men moln och hav går att urskilja.
– Men för mig är de inte abstrakta, säger Kim Berkhuizen.
Det var 2017 som två meterhöga pingviner plötsligt flöt runt i vallgraven på något som såg ut som ett isflak. Året efter dök två betydligt större upp i hamnen i Helsingborg, för att sedan komma till hamnen i Landskrona.
De var Kim Berkhuizens bidrag till klimatdebatten.
I september ska en sådan stor Berkhuizen-pingvin också väcka uppmärksamhet vid Climate aid-galan i Göteborg.
Men tillbaka till Pumphuset. Där ställs också några betydligt mindre pingviner ut, gjorda i formgjuten gips och närapå kopior av de stora.
”Jag brukar gå sex kilometer längs kusten här utanför varje morgon. Då får jag inspiration, säger Kim Berkhuizen”. Målningarna i bakgrunden ingår i serien Cloud.Bild: Sven-Erik Svensson
– Jag ville själv ha en liten pingvin hemma men jag har inte sysslat med skulptur tidigare. Så jag fick lära mig från grunden.
Kim Berkhuizen, som målat på heltid i fem år, är självlärd. Att måla kom naturligt.
– Det har alltid funnits i familjen, morfar var konstnär. Hans konst fanns alltid hemma. Jag har nog fått inspiration av honom.
Utställningen på Pumphuset pågår mellan den 30 maj och 12 juli. Vernissage 30 maj klockan 12–16.
Gå till toppen