Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Spotify är ingenting man kan leva på”

Coronakrisen har i princip satt stopp för branschens största inkomstkälla, konserterna. Nu ökar kritiken mot strömningsjättar som Spotify.

De flesta av sommarens konserter och festivaler har ställts in – vilket har skapat en tuff situation för musikbranschen, var största intäkter kommer från just livemusiken. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
En efter en har festivalerna och konserterna i Sverige antingen ställts in eller skjutits upp till följd av coronavirusets spridning. Musiker har blivit arbetslösa på oviss tid, och enligt det senaste beskedet från statsepidemiolog Anders Tegnell kan det dröja till nästa år innan de stora konserterna kan äga rum.
Det går visserligen fortfarande att ta del av musik på andra sätt, men just livemusiken är branschens största kassako. Enligt en rapport från intresseorganisationen Musiksverige som publicerades 2018 drog konsertverksamheten in 56 procent av branschens totala intäkter, medan 25 procent kom från upphovsrättsliga intäkter och 19 procent från inspelad musik.
– För de flesta är Spotify ingenting man kan leva på och obalansen i den musikaliska näringskedjan syns tydligare nu, säger Alfons Karabuda, ordförande för intresseorganisationen Musiksverige.
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, delar den bilden.
– Man kan fundera på hur mycket man får om en låt spelas på Spotify och vem som får pengarna. För väldigt många artister är det inte ens värt att bry sig, säger han.
Just nu pågår arbetet med att genomföra EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som ska anpassa reglerna efter den digitala marknaden, i svensk lag. Enligt Alfons Karabuda handlar det om att skapa en bättre balans i avtalen för att få till en rättvis betalning.
– Nu är det jätteviktigt att justitiedepartementet implementerar det här så att lagen inte blir urvattnad. De som tjänar pengar på strömningsplattformar är på justitiedepartementet i Sverige och försöker få den här lagen att bli så vek och svag som möjligt, hävdar Alfons Karabuda.
Ingen person i beslutsfattande position på Spotify vill dock uttala sig eller bemöta kritiken, i stället har TT fått en skriftlig kommentar från en anonym så kallad talesperson från strömningstjänstens pressavdelning:
”Spotify betalar ut merparten av alla intäkter till rättighetsägare, det vill säga skivbolag, förlag och distributörer. Sedan starten har Spotify betalat ut över 15 miljarder euro till dessa. Genom att sammanföra artister med lyssnare över hela världen bidrar Spotify till musikbranschens ekonomiska tillväxt, som under de fem senaste åren har ökat sina intäkter.”
Men alla är inte kritiska. Joakim Johansson, vd för skivbolaget Universal Music Sweden, anser inte att avtalen med strömningstjänsterna är orättvisa, utan ser snarare fördelningsmodellen som demokratisk – eftersom de med mest strömmade låtar får mest pengar.
– Livesidan står för en väldigt stor andel av intäkterna för artister, men det har varit ett ganska stort glapp mellan artister som slog igenom för 20 år sedan, som står för lejonparterna av intäkterna, säger han och fortsätter:
– Men tittar man på några av dem som står för genombrotten de senaste åren kan de leva ganska gott på streamingintäkter.
Fakta

Musikbranschens förluster

Svensk Live och Westside Music Sweden har börjat samla in data för hur olika aktörer inom musikbranschen har drabbats av coronakrisen. Den 7 april visade räknaren på närmare 32 miljoner i förlorade intäkter. Då hade 2970 konserter ställts in och 5760 personer drabbats, enligt de insamlade uppgifterna. Den 28 maj stod räknaren på 4025 inställda konserter och en rapporterad förlust på över 46 miljoner kronor.

Sedan coronapandemin bröt ut har flera stora festivaler ställts in eller skjutits upp, bland andra Lollapalooza, Sweden Rock, Summerburst och Way Out West.

Gå till toppen