Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige utanför när gränser snart öppnar –men det kan bli ”regional lösning” vid Öresund

När Danmark börjar öppna upp för turism lämnas Sverige utanför. Men statsminister Mette Frederiksen (S) öppnar upp för en ”regional lösning” i Öresundsregionen. Turister från Norge, Island och Tyskland släpps in i Danmark från 15 juni, under vissa villkor.

Danmark och Norge har ömsesidigt gjort upp om att tillåta fritidsresor mellan länderna. Hur det blir med Sverige är under fortsatt utvärdering i båda länderna.
Skillnaden mellan ländernas smittspridning av coronaviruset är orsaken till att Sverige i nuläget inte ingår i uppgörelsen, säger statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens.
– Vi har också täta samtal med vårt grannland Sverige. Vi har en förhoppning om att finna en lösning, säger Frederiksen.
Hon sade också att hon gärna vill återetablera det nära och täta samarbetet i Öresundsregionen.
– Därför kan det tänkas att det blir en regional överenskommelse där, och det diskuterar vi med Sverige om, sade hon och antydde också att det i så fall kan bli grönt ljus för skånska turister tidigare än 31 augusti.
Det är det datum som gäller för turister från alla andra EU-länder än de tre som Danmark nu öppnar för.
Förutom Norge har Danmark även gjort upp med Island och Tyskland om att tillåta fritidsresor mellan länderna från och med den 15 juni.
Men det gäller fortfarande ganska strikta villkor: de norska, tyska och isländska turisterna ska kunna visa att de bokat boende i minst sex nätter i ett danskt sommarhus, på camping eller hotell. Och det ska inte vara i Köpenhamn.
Resvägledningarna för danskar uppdateras motsvarande, och resor till de tre tillåtna länderna avråds inte längre. Däremot gäller fortfarande avrådan för ”icke-nödvändiga” resor till Sverige, och fortfarande ska danskar som reser över Öresund sätta sig i karantän i 14 dagar när de återvänder.
Norge förhandlar med alla nordiska länder, men är ännu inte framme, säger Erna Solberg å sin sida om Finland, Sverige och Island.
– Ländernas smittskydd måste vara överens.
– Vi har pratat med svenske statsministern och smittskyddet. De förstår att vi börjar med en bilateral lösning. De är villiga att prata med oss.
Hon förtydligar också att Norge när reglerna hävs för danskar inte kommer att ha några regionala begränsningar. Men i Danmark ska norrmän inte få besöka Köpenhamn.
Gå till toppen