Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få koordinaterna – hitta elva nya konstverk i naturen

När inte besökarna kommer in till konsten, så ser elva konstnärer i Kullabygden till att skapa verk för beskådning i naturen.

Konstnärer på coronasäkert avstånd. I sommar ska utställningen ”Artcaching - utställning i det fria” kunna ses runt om i Kullabygden. Från vänster är det konstnärerna Christel Jönsson, Yayoi Kiyota Malm, Lone Larsen, Ylva Lund, kultur- och fritidschef Anneli Sjöborg, ordförande i Höganäs museum Martin Severinson, Kiwa Saito och Ann Blomberg.Bild: Anders Malmberg
I coronaviruset spår är det färre som går och tittar på konst på konsthallar, gallerier och museer. Många har ändrat sitt beteende och i stället är det fler som är ute och promenerar i naturen.
Detta har Höganäs museum tagit fasta på och arrangerar tillsammans med kommunen i sommar ”Artcaching – utställning i det fria”
– Vi flyttar ut konsten och gör den mer tillgänglig, säger kultur- och fritidschef Anneli Sjöborg på kommunen.
Idén kommer från konstnären Christel Jönsson utanför Viken. När möjligheterna att ställa ut frös inne gav hon sig ut på fler promenader.
– Man har blivit strandsatt, både kreativt och geografiskt.
Hon fann att det var många andra som också tog sina rundor. När hon vandrade såg hon framför sig hur man skulle kunna göra platsspecifika konstverk. Efter att ha legat och funderat en natt gick hon upp och skrev i hop en projektbeskrivning.
– När folk väl har tröttnat på sina rundor så kanske de vill upptäcka något mer. Det är spännande, säger Christel Jönsson.
Temat för utställningen är den tid vi lever i. Elva konstnärer från Kullabygden har valt ut varsin plats utomhus. Där kommer de att tolka temat på sitt eget vis och uppföra ett konstverk. På så vis kan besökare få en konstupplevelse på ett coronasäkert sätt.
– Det är super att kunna erbjuda konst utomhus i coronatider. Konstnärerna nappade mer eller mindre omgående och alla verkar pepp, säger Martin Severinson, ordförande i Höganäs museum.
För att hitta till konstverket kommer platsens koordinater att visas på sociala medier, men det ska också tryckas upp fysiska kartor som kan hämtas på museet eller biblioteket.
– Museet blir startpunkten, men det går egentligen att börja var som helst, säger Martin Severinson.
Höganäs kommun stöttar projektet med 200 000 kronor, pengar som var ämnade för konstinköp. Men just i år var det meningen att befintliga verk skulle restaureras. Nu får det skjutas på framtiden.
– Detta gör mer nytta och blir mer nöje. Konsten har i hög grad blivit lidande (av coronakrisen) och då har konstnärerna också blivit det. Nu blir konstnärerna ersatta, det är kommunens sätt att hjälpa till, säger Anneli Sjöborg.
Utställningen öppnar den 5 juli och varar fram till runt den 20 augusti.
Fakta

Konstnärerna

Ida Bentinger

Ann Blomberg

Malin Svensdotter Eriksson

Ylva Lund

Rita Winde

Lone Larsen

Karin Frennesson

Yayoi Kiyota Malm

Gertrud Alfredsson

Christel Jönsson

Kiwa Saito

Gå till toppen