Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Fel tid att bråka om arbetsrätt.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är missnöjd med utredningen om moderniserad arbetsrätt.Bild: Ali Lorestani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Med utredningen om en moderniserad arbetsrätt på bordet närmar sig sanningens minut för samarbetet mellan den rödgröna regeringen och dess stödpartier Centern och Liberalerna.
Det ser kärvt ut. Eller det låter åtminstone så.
Utredningens förslag hann inte bli offentliga innan arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hävdade att direktiven inte följts. Nordmark underkände förslagen på centrala punkter. Alldeles för "långtgående" löd hennes omdöme. Företrädare för C och L lät däremot nöjda.
Börja peta i las, lagen om anställningsskydd, hade den rödgröna regeringen aldrig gjort självmant. Men det var priset för regeringsmakten, det och en handfull andra liberala reformer. Uppluckrad arbetsrätt var särskilt för Centern juvelen i kronan, alltså 73-punktsuppgörelsen.
Om C inte får denna liberala seger blir det svårare för partiet att inför de egna medlemmarna och väljarna försvara varför man gett sitt stöd till den rödgröna regeringen.
Innehållet i utredningen visade sig stämma tämligen väl överens med de uppgifter som läckt ut på förhand. Och visst finns här en slagsida till arbetsgivarnas fördel. Men det var liksom själva poängen med utredningen, ett beställningsverk signerat S, MP, C och L.
Den hetsiga kritiken från framför allt LO-håll kan åtminstone delvis ses som ett sätt att inskärpa allvaret hos motparten i det pågående förhandlingsspelet mellan fack och arbetsgivare.
Fortfarande kan arbetsmarknadens parter rädda situationen genom att själva nå en uppgörelse. Då kan lagstiftning undvikas. Det är den bästa lösningen. I annat fall lurar regeringskrisen runt hörnet.
Varken det eller ökade spänningar på arbetsmarknaden är vad Sverige behöver när ekonomin tar storstryk till följd av coronapandemin.
Gå till toppen