Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lättare för fattiga män att bilda familj i dag än på sjuttiotalet

Det är inte männen som fått det svårare på kärleksmarknaden – det är de fattiga kvinnorna. Tack vare de senaste femtio årens jämställdhetsreformer lyckas män med låga inkomster bilda familj i betydligt större utsträckning nu än vad de gjorde 1970, slår forskare fast.

”Det pratas bara om de ensamma männen som blir bortvalda. Vi pratar aldrig om kvinnorna som blir bortvalda – men det är hos dem vi har sett de mest dramatiska förändringarna”, säger Olle Folke.Bild: Fredrik Sandberg/TT Karl Gabor
– Av den femtedel män i fyrtiofemårsåldern som hade lägst inkomster 1970 var ungefär 45 procent barnlösa. Det sista året jag har data för, 2015, ligger det på ungefär en tredjedel, så det är en väldigt stor skillnad, säger Olle Folke, lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen