Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En buss kommer lastad – med studenter

Inga anhöriga fick vara med på studentutspringet från Tegelbruksskolan i Klippan. Istället kunde stolta familjer ta emot sina studenter som anlände i bussar till en parkering.

Strax efter klockan tolv på onsdagen har några föräldrar samlats på bilprovningens parkering i Klippan. Samtidigt springer deras barn ut från Tegelbruksskolan efter tre år på gymnasiet. Sedan tidigare har det nämligen varit bestämt att inga anhöriga får närvara vid utspringet på skolan, istället skulle händelsen livestreamas på Facebook.
Men kort innan studentdagen fick anhöriga information om att de ändå fick ta emot studenterna som skulle bussas till parkeringen på industriområdet.
– Med tanke på omständigheterna är vi glada att vi fick komma hit överhuvudtaget, säger Mimmi Helander som tillsammans med sin syster Mia Helander står och väntar på familjens minsting Heidi Helander.
Systrarna Mia och Mimmi Helander och mamma Anna-Lena Helander från Kvidinge tog emot Heidi Helander som var glad trots att dagen inte blev som hon tänkte sig. ”Jag hade velat åka på ett studentflak men det blev bra ändå”, säger honBild: Niklas Gustavsson
Heidi Helander är det sista syskonet av fyra som tar studenten och för mamma Anna-Lena Helander är det en speciell dag.
– Man är ju otroligt stolt. Samtidigt tycker man synd om alla studenter som inte får fira som vanligt, säger hon.
Släktingen Lisbeth Svensson stod och väntade på Fabian Gunnarsson när han hoppade av bussen. ”Det blev ett lite stelt utspringande från skolan när inte allas familjer var där men lärarna tjoade på så gott de kunde”, säger hanBild: Niklas Gustavsson
Plötsligt hörs ett tutande och två bussar kör in på parkeringen. En klass med transportelever är de första som kommer och senare på dagen springer en annan klass ut. Likadant ser det ut under torsdagen.
Först ut ur den ena bussen är Erik Ingvarsson från Röke. På parkeringen står pappa Mats Ingvarsson och tar emot sin son med en stor lastbil. Trots omständigheterna är Erik Ingvarsson nöjd med dagen hittills.
– Det har gått att fira ändå. Nu väntar kallskuret hemma och grillning på kvällen sen, säger han.
Erik Ingvarsson fick åka lastbil hem till Röke när pappa Mats Ingvarsson hämtade upp sin son.Bild: Niklas Gustavsson
På måndag väntar det nya livet. Han har redan fått jobb och ska köra kranlastbil. Sen vet han precis vad han ska göra i framtiden.
– Jag ska ta över den här lastbilen och pappas jobb, säger han och pekar på det stora röda fordonet som för dagen prytts med den svenska flaggan och kvistar.
Bakom lastbilen står en lycklig Heidi Helander som tagits emot av sin familj. Inte heller hon är orolig för framtiden.
– Jag ska bli lastbilschaufför. Med min behörighet är det inte svårt att hitta jobb, säger hon.
Heidi Helander tar studenten efter tre år på transportlinjen på Tegelbruksskolan och i förra veckan tog hon C-körkortet. Det firar hon genom en större fest på fredag.Bild: Niklas Gustavsson
Efter tre år i gymnasiet ska hon aldrig mer sätta sig i skolbänken igen, säger hon i alla fall.
– Sen jag började högstadiet har jag kallats för ”ett hopplöst fall”. Nu har jag klarat av gymnasiet helt själv, säger hon stolt.
Läs också Studentexamen förbereds – på ett nytt sätt
Läs också Klippan klar med plan för studentexamen
Läs också Årets första studentutspring i NV-Skåne landade lyckligt – hos föräldrarna
Gå till toppen