Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Ny skola kan leda till nedläggningar”

Utbildningsnämndens ordförande Jon Strömberg svarar på SD:s insändare ”bygg skolan nu”.

Självklart hade det varit helt fantastiskt med en ny grundskola, nya fräscha lokaler och så vidare. Det har jag svårt att se att någon inte skulle vilja. Men innan Örkelljungas skattebetalare använder miljoner på en byggnad som enligt all data inte behövs, bör vi reda ut ett par saker.
Den lokalutredning som nu är gjord, visar att vi har lokaler för att lösa trångboddheten i våra klassrum, även om vi inte använder Utbildningscentrums lokaler. Fast med tanke på att det finns gott om lokaler lediga på UC, är det i min mening självklart att använda i dessa i första hand.
I lokalutredningen kom det bland annat fram att konsekvensen av att bygga en ny skola gör att andra skolor kommer minska sitt elevantal, vilket troligtvis kommer leda till nedläggningar av skolorna på landsbygden utanför centralorten.
Samtidigt fanns det absolut ett behov av att lösa trångboddheten på två av våra verksamheter, vilket utbildningsförvaltningen självklart är medveten om. Och diverse lösningar håller på att ses över.
Att använda skattemedel på en ny skola som vi enligt alla underlag inte behöver, är inte ansvarsfullt enligt min mening. Det är pengar som kan användas till personal och andra lärohjälpmedel.
Jon Strömberg
Ordförande i utbildningsnämnden, Örkelljunga
Gå till toppen