Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Majoriteten i Bjuv vill lämna miljöförbundet

Bjuvs kommun begär utträde ur Miljöförbundet Söderåsen om SD och M-majoriteten driver igenom frågan hela vägen. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Söderåsens miljöförbund. Fem medlemskommuner kan bli fyraBild: Linda Stolpe-Margenberg
Söderåsens miljöförbund kan tappa en av sina fem medlemskommuner om Bjuv går hela vägen och lämnar samarbetet. Då kvarstår Klippan, Örkelljunga, Perstorp och Svalöv.
SD och M-majoriteten vill nu lämna in begäran om utträde senast 1 juli. Bakgrunden är en avgiftshöjning, som tillkommit efter miljöförbundets signaler om att verksamheten är underfinansierad och att avgifterna behöver höjas. För Bjuv skulle kostnaden då öka från 2,1 till 2,4 miljoner nästa år och därefter höjas med index.
Miljöförbundet Söderåsen sköter myndighetsutövningen inom miljö- och hälsoskydd och tillsyn av bland annat livsmedel, tobak och folkölsförsäljning för medlemskommunerna. Förbundet har också uppgifter som remissinstans, inom krisberedskap och bistår med expertkunskaper
– Det finns synergieffekter att ha det på hemmaplan som vi ser det. Dels vill de höja avgiften ganska mycket och så tycker jag inte att jag fått ut det jag vill av miljöförbundet, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD) och nämner också ett miljöärende i Bjuvs kommun, där han inte tycker förbundet fått bukt med problemen.
Majoriteten stödjer sig på förvaltningens bedömning. Enligt den ska kommunen klara att ha verksamheten i egen regi med motsvarande resurser.
Förbundet har bland annat tillkommit för att få samordningseffekter för mindre kommuner. Kan Bjuv ensam utföra den miljötillsyn som lagen kräver utan att det kostar mer?
– Vi har räknat på det och det ska fungera. Vi ska naturligtvis göra det lagen kräver, även om vi vet att det kan bli svårt att rekrytera, säger Mikael Henrysson (SD)
Frågan om utträde ska närmast tas upp i kommunstyrelsen. Först om två år kan det praktiska utträdet ske, men innan dess blir det förhandlingar. Enligt Mikael Henrysson har diskussioner förts med övriga medlemskommuner om förbundets ekonomi.
Socialdemokraterna och övriga partier i oppositionen reserverade sig mot beslutet. Enligt Anders Månsson (S) kom förslaget som en ”blixt från klar himmel” och är inte heller underbyggt.
– Vi startade ju miljöförbundet en gång i tiden för att vi inte kunde få den kompetens som behövdes, nu vill man ta tillbaka det. Det var svårt vid frånvaro och att få bredd i kompetensen. Dessutom ökade lagkraven på verksamheten, säger Anders Månsson.
Gå till toppen