Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska räddningsdykare stoppas efter covid-19-symptom

Räddningsdykare i Skåne som uppvisat symptom på covid-19 tas ur dyktjänst. Anledningen är att lungförändringar hos de som har haft sjukdomen kan utgöra en säkerhetsrisk.

Beslutet fattades på fredagen efter att man i Stockholm stoppat flera dykare som uppvisat symptom från att dyka under vatten. Risken är att lungfunktionen påverkas när personerna andas komprimerad luft på flera meters djup.
Hittills har ingen av de skånska räddningsdykarna testat positivt för covid-19, men de som har uppvisat symptom under våren har tagits ur dyktjänst.
– Det är väldigt få som har uppvisat symptom hos oss, vi har inte den problematiken som de har i Stockholm. Men vi har ändå valt att agera, säger Joakim Goldmann, distriktschef på Räddningstjänsten Syd.
Räddningsdykare som uppvisat symtom på covid-19 får avvakta med att dyka i vatten tills vidare, förklarar Joakim Goldmann på Räddningstjänsten Syd.Bild: Privat
Vid Räddningstjänsten Syd finns 25 räddningsdykare. Det är bara dykningar under vatten som stoppas hos de som misstänks ha haft covid-19, så den som påverkas av beslutet kan fortsätta med andra arbetsuppgifter, som till exempel rökdykning.
– Vi har inte undersökt någon ännu utan vi håller på att kontakta personal och upprätta en kontroll för de som har haft symptom. Tanken är att man först ska testas och därefter får en läkare bedöma om man behöver göra en skiktröntgen av lungorna.
Efter ett coronautbrott på en brandstation i Stockholm har 19 av 40 räddningsdykare inom Storstockholms brandförsvar tagits ur dyktjänst, enligt P4 Stockholm. Några av dem har fått lungförändringar efter sjukdomen.
– Man kan väl säga att vi har varit förskonade här, säger Joakim Goldmann.
Utöver den egna personalen så vill han uppmärksamma fritidsdykare på att lungfunktionen kan vara påverkad hos den som har haft covid-19-symptom.
– Kanske finns det de som inte har fått informationen och som borde tänka till, säger han.
Gå till toppen