Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmitta på vart sjunde äldreboende i Skåne

Skåne lyckas bättre än de flesta med att hålla covid-19 borta från äldreomsorgen. Hittills har 85 procent av alla äldreboenden klarat sig utan ett enda sjukdomsfall. De mörka undantagen är Helsingborg, Burlöv och Kristianstad.
– Det är våra äldreboenden som har varit skillnaden mellan Skåne och Stockholm och Sörmland. Det är där man har varit framgångsrik, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson.

Hittills har gamla med covid-19 upptäckts på 46 av Skånes 312 äldreboenden. Det innebär att smittan har kommit in på vart sjunde äldreboende i Skåne.Bild: @imageAuthorName
Drygt hälften av alla som dör i covid-19 i Sverige är gamla och ofta multisjuka människor som bor på äldreboenden.
– Det är klart att vi hade velat skydda våra äldre bättre, sa statsminister Stefan Löfven nyligen i en intervju med HD och Sydsvenskan.
Men en stor enkät som tidningen har gjort visar att i Skåne har de allra flesta kommuner och äldreboenden lyckats med uppdraget att skydda de gamla.
Hittills har covid-19 konstaterats hos gamla på 46 av Skånes 312 äldreboenden. Det innebär att smittan bara har kommit in på vart sjunde äldreboende i Skåne.
På vårdboendet Valltorp i Helsingborg har över hälften av de 60 hyresgästerna smittats med covid-19. Minst ett tjugotal har dött.Bild: Sven-Erik Svensson
När smittan sprids mellan de gamla kan det få katastrofala konsekvenser. Det visar händelseutvecklingen på äldreboendet Valltorp i Helsingborg, där mer än hälften av de gamla smittades och drygt 20 personer har dött. En stor del av dödsfallen tros ha koppling till covid-19. Ett annat exempel är Burlövs kommun, där 21 personer har smittats och nio personer har dött på Boklunden i Arlöv och Harakärrsgården i Åkarp. Det har också gått riktigt illa på äldreboendet Östergård i i Kristianstad, där sju personer med covid-19 hade dött redan i mitten av april.
Men tidningens undersökning visar att de stora utbrotten tillhör undantagen i Skåne. I vår enkät till samtliga 33 kommuner i Skåne svarar hälften av kommunerna att de hittills inte har upptäckt ett enda fall av covid-19 bland de gamla som bor på deras äldreboenden.
Till exempel har städer som Landskrona, Ystad och Trelleborg helt klarat att hålla smittan borta från sina äldreboenden. Lika bra har det sett ut i Båstad, Höganäs och Eslöv, som inte heller har haft ett enda fall av covid-19 på sina äldreboenden.
Även i de kommuner som har drabbats rör det sig ofta om att en enda person har dött. Så är läget i Svalöv, Perstorp, Tomelilla och Hässleholm.
– Varje fall är ett olyckligt fall och varje smittspridning är en olycklig händelse, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.
– Ambitionen är förstås att det inte alls ska komma in på våra äldreboenden. Men det är inte superenkelt för dem som jobbar där att hålla det helt borta. Eftersom det har kommit in på flera ställen finns det ju förbättringspotential, säger Melander.
Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne.Bild: Bengt Arvidson
De flesta skånska kommuner vill inte peka ut vilka av deras äldreboenden som har drabbats av sjukdomen. Så här svarar Ängelholm: "På två av kommunens särskilda boende finns brukare med konstaterad covid-19. Med hänsyn till sekretessen lämnar vi inte ut personliga uppgifter och säger inte heller vilket/vilka särskilt boende det handlar om,"
Samma inställning har Malmö: "Vi namnger ej vårdboenden med hänvisning till sekretess då enskilda inte ska kunna identifieras och med hänsyn till att brukare och närstående kan lida."
Däremot säger alla kommuner som svarar på enkäten att om någon blir smittad så kommer de att informera de andra som bor på avdelningen och deras anhöriga.
De enda kommuner som namnger vilka äldreboenden som har drabbats är Staffanstorp, Burlöv och Helsingborg. I den sistnämnda kommunen har coronasmittan kommit in på fem äldreboenden: Elinebo, Stattenahemmet, Valltorp, Bergalid och Jordbodalen.
Många kommuner i Skåne berättar inte frivilligt hur många som har dött i covid-19 på deras äldreboenden. Men sammanlagt i Skåne handlar det om knappt 100 personer.Bild: Barbro Hallin
Det finns ingen uppdaterad siffra på hur många gamla som har dött totalt på Skånes äldreboenden på grund av covid-19. Många kommuner berättar inte frivilligt om dödstalet.
Men det mesta tyder på att Skåne har lyckats bättre än resten av landet med skydda de gamla. Socialstyrelsen har räknat fram att 52 procent av dem som dött under coronapandemin bodde på ett äldreboende. Siffrorna är ännu högre för de hårt drabbade länen Stockholm, Östergötland och Västra Götaland.
Skånes dödstal är i sig enormt mycket lägre än de värst drabbade regionerna. Räknat per 100 000 invånare är antalet döda 13,9 i Skåne, jämfört med 88,5 i region Stockholm.
Men Skånes äldreboenden har lyckats bättre med att hålla smittan ute: av dem som dött här bodde 43 procent på äldreboenden. Socialstyrelsens siffror har några veckors eftersläpning. Men det tyder på att knappt hälften av de 200 personer i Skåne som dött i covid-19 bodde på ett äldreboende.
Om vi lyckas skydda de gamla kan dödstalen i Skåne hållas nere. Men om det blir flera stora utbrott på Skånes äldreboenden kan dödssiffrorna snabbt skjuta i höjden.
– Har man kvalat in för att få bo på ett särskilt boende så är man gammal och mycket sjuk – det är den absolut största riskgruppen. Det är där vi ska sätta in allt vad vi har. Det är den absolut viktigaste uppgiften vi har, säger Eva Melander.

Fakta: Bekräftade fall av covid-19 på Skånes äldreboenden

KommunAntal smittadeAntal äldreboenden med smittaAntal äldreboenden i kommunenKommentar
Svalöv<1013
Staffanstorp<1015
Burlöv2326Har ej svarat på enkäten, men redovisar på sin hemsida.
Vellinge<1018
Östra Göinge<104Har ej svarat på enkäten.
Örkelljunga004Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Bjuv004
Kävlinge005Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Lomma004
Svedala<1016
Skurup005
Sjöbo<106Har ej svarat på enkäten
Hörby005
Höör004
Tomelilla<1015
Bromölla005
Osby005
Perstorp112
Klippan007
Åstorp<103Har ej svarat på enkäten.
Båstad006
Malmö491253Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Lund12417
Landskrona0010Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Helsingborg84520
Höganäs007
Eslöv007
Ystad0010
Trelleborg0014
Kristianstad19630
Simrishamn<1011Har ej svarat på enkäten.
Ängelholm14215Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Hässleholm15116Svaret gäller inte privata äldreboenden.
Källa: Region Skåne, HD och Sydsvenskan, seniorval.se, burlov.se. Siffrorna redovisar läget den 26 maj.
Gå till toppen