Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Resursens hus” ska göra ekonomi av Oceanhamnens avfall

Det slipas på en idé i Helsingborg som ska göra det enklare att återbruka, återvinna och dela på fordon och annat i Oceanhamnen. I centrum står Resursens hus.

Resursens hus ingår i ett EU-projekt med partners från olika offentliga organisationer och forskningsinstitutioner från Friesland, Belgien, Norge och Tyskland.Bild: Tom wall
Resursens hus är en idé som kommer från H+projektet som Helsingborgs stad driver. I samband med att HubPark bygger ett mobilitetshus i Oceanhamnen ser man en chans att etablera en ny verksamhet som både ska vara bra för miljön och trevlig för de boende.
– Det är en idé som växt fram under åren som bottnar i cirkulär ekonomi. Vi ser framför oss att idén nu transformeras och utvecklas mot en fysisk plats, säger projektledaren Anders Landsbo.
Resursens hus handlar om återvinning och återbruk, att samla utlämning av varor på en plats, och att bygga en cirkulär ekonomi. Saker som lämnas för återbruk kanske behöver lite handpåläggning, det skulle kunna ske här.
– Det kanske finns sätt att hantera de här resurser som förr kallades avfall. Vissa saker kanske inte behöver lämna området, de kan återvinnas eller återbrukas här, säger Anders Landsbo.
Anders Landsbo.Bild: Britt-Mari Olsson
Resursens hus är en del i ett större EU-projekt i Nordsjöregionen. Det handlar om att främja cirkulär ekonomi och från Helsingborgs stad deltar H+, NSVA och NSR. Syftet är att minimera avfall, antingen genom att det återbrukas, återvinns eller blir råvara i nya produkter.
Hur Resursens hus ska drivas, om det blir med kommunen som huvudman eller inte, är ännu oklart.
– Det finns många initiativ som man kan hänga upp det på: privata initiativ, start ups, HubPark. Det kan vara många som är intresserade av att koppla på det om det ligger nära deras affärsidé, säger Anders Landsbo.
Gå till toppen