Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon tar klassikern i hamn på hemmaplan

När lopp efter lopp ställdes in såg det mörkt ut att genomföra en svensk klassiker. Men istället öppnade det nya möjligheter. I veckan cyklar Maja Hallengård Vätternrundan – runt Höganäs.

Maja Hallengård tar hem Vätternrundan till Höganäs.Bild: Niklas Gustavsson
Hamnen i Lerberget bjuder på hård vind. Perfekt cykelväder – åtminstone i en riktning. Paret Maja och Pål Hallengård förbereder sig för en tur till Mölle och tillbaka. För Maja Hallengård blir det första sträckan på Vätternrundan. Skillnaden mot originalet, förutom att själva Vättern saknas, är att de 31,5 milen kan delas upp på sju dagar.
Anledningen till att möjligheten ges är Vätternrundan ställdes in på grund av coronapandemin och en "home edition" skapades.
– Jag hade verkligen inte tänkt ge mig på det i år. Men när chansen kom att göra det på hemmaplan hoppade jag på. Det är strålande av mil- och hälsoskäl, allting, säger Maja Hallengård.
Maja Hallengård med maken Pål Hallengård i släptåg. Vätternrundan har börjat – längs Öresunds kust.Bild: Niklas Gustavsson
Att cykla ett lopp tillsammans med nästan 20 000 andra är inte samma sak som att göra det ensam, medger Haja Hallengård.
– Nej, det är svårslaget att svänga ner mot Motala och bara ha upploppet kvar. Men det är ett betydligt bättre alternativ än att lägga ner.
Vansbrosimningen är också på gång att släppa en "home edition", något inte minst Maja Hallengård jublar över.
– Den där dyngpölen är det enda lopp jag inte har klarat av tidigare. Första gången slutade med en vecka på Mora sjukhus, skrattar hon.
Du provade ändå två gånger till?
– Det var ett lite sent uppvaknande att jag nog inte skulle ge mig på det fler gånger.
Men nu finns alltså plötsligt alla möjligheter att genomföra klassikern ändå och då på hemmaplan.
– Jag har allt utom Vansbro så den där medaljen kommer att hänga på spiselkransen. Jag simmar ju hellre där ute i sundet där det går att se botten än i Vansbros svarta vatten.
Att genomföra lopp på hemmaplan och samtidigt ha möjlighet att dela upp sträckan på fler dagar öppnar dörrar för fler motionärer att komma igång. För Maja Hallengård, som redan sitter på mängder av rutin, är det bara en sak som lockar:
– Det är enbart medaljen. Eller man kanske får en plakett. Jag ska ha något där det står att jag genomfört det, skrattar hon och utvecklar:
– Alla kompisar jag har släpat med har klarat klassikern, men inte jag. Där har du drivkraften.
Fakta

En svensk klassiker

En svensk klassiker, även kallat klassikern, kallas kombinationen av fyra stora svenska långlopp och har funnits sedan 1972.

Vasaloppet eller Öppet spår, 90 kilometer skidåkning, alternativt Engelbrektsloppet, 60 kilometer.

Vätternrundan, 300 (nya bansträckningen 315) kilometer cykling.

Vansbrosimningen, 3 kilometer simning i öppen älv.

Lidingöloppet, 30 kilometer löpning.

Gå till toppen