Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Skyll inte fiaskot på Petersson.

Rosor lades på onsdagen vid platsen där Olof Palme mördades.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Var det här allt? Besvikelsen låg nära till hands för dem som tagit Krister Petersson på orden. Som chefsåklagare i Palmeutredningen lovade han redan för ett halvår sedan att ”presentera vad som har hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det". Onsdagens pressträff infriade inte riktigt det löftet.
Som väntat pekade Petersson ut Stig Engström, i medierna kallad Skandiamannen, som den som sköt statsminister Olof Palme (S) på öppen gata i Stockholm den 28 februari 1986. Men endast på grundval av en lång rad indicier som pekar på Engström som gärningsman. Handfasta bevis finns fortfarande inte – inget mordvapen, inga DNA-spår.
Visst tyder mycket på att Engström kan ha gjort det: hans militära bakgrund, hans överensstämmelse med polisens signalement, hans oriktiga uppgifter och överdrivna intresse av att figurera som vittne …
Men å andra sidan var den allmänna värnplikten verkligen allmän för hans generation och det rådde knappast brist på andra medellånga medelålders män i keps och halvlång rock på huvudstadsgatorna. Om han trivdes med uppmärksamhet lär han, som verksam i reklambranschen, dessutom ha förstått hur han kunde få mer.
"Jag är inte så dum att jag säger att jag kan påstå att brottet är styrkt", säger Petersson själv. Men om Engström varit i livet hade han åtminstone kunnat bli anhållen och häktad. Nu väljer Petersson istället att lägga ned Palmeutredningen, vilket framstår som befogat när han och hans kolleger trots sina ansträngningar inte har fått fram något nytt.
Det är ett otacksamt uppdrag att försöka rätta till över tre decennier gamla misstag i utredningsarbetet. Besvikelsen över att fallet ännu inte har lösts bör därför inte riktas mot Petersson personligen. Det han presenterade är nog dessvärre det bästa som en erkänt skicklig åklagare kan åstadkomma idag.
Gå till toppen