Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släktforskarbasen tar strid om digitaliserade dagstidningar

Visst blev det en fantastisk succé när det gick att läsa våra svenska dagstidningar helt gratis på nätet. Nu föreslår släktforskarförbundet en ny modell.

Släktforskarbasen Erland Ringborg har förslag på hur Kungliga biblioteket kan öppna tjänsten Svenska dagstidningar för alla igen.Bild: Roland Classon och Kungliga biblioteket
Att alla fick fri tillgång till Kungliga bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar under en kort tid (april och maj) blev en stor succé.
Anledningen var att Kungliga biblioteket och Bonus Copyright (upphovsrättsinnehavarnas organisation) då hade enats om ett provisoriskt avtal som gav möjlighet till gratis hemmaläsning av de digitaliserade tidningarna från och med 1904, vilka dittills bara kunnat läsas från bibliotek.
Men tidningsdatabasen stängdes plötsligt för allmänheten den 31 maj.
Nu vill Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund, se till att databasen kan öppnas igen.
– Jag trodde att databasen skulle vara tillgänglig för alla så länge Coronapandemin varade. Men jag har förstått att Bonus i första hand ville stödja forskare, och räknar med att högskolebiblioteken nu öppnas igen. Men det här visar också att det kan gå att hitta en modell även efter pandemin.
– Vi arbetar för en permanent lösning, där enskilda släktforskare och andra till en rimlig kostnad kan abonnera på de digitaliserad tidningarna. Jag är säker på att det skulle vara lönsamt för Bonus, säger Erland Ringborg.
Erland Ringborg får också en god chans att förmedla sina tankar den 5 september vid en digital informationskonferens med Sveriges släktforskarförbund. Då har förbundet bjudit in ställföreträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar, som ska berätta om KB:s arbete med digitaliseringen av dagstidningar.
– Då kan vi trycka på i frågan, säger Erland Ringborg.
Gå till toppen