Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lättade regler ska hjälpa utsatta fiskodlare

Fiskodlare kan se fram emot lättnader i regelverket. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Även fiskodlarna har det kämpigt ekonomiskt under coronapandemin. Efterfrågan på fisk från exempelvis restauranger och hotell har minskat kraftigt och nu lättar regeringen något på regelverket för att stötta branschen.
Det handlar bland annat om att odlarna ska få hålla fisken längre än vanligt i odlingarna utan att behöva nödslakta, rapporterar Ekot.
– Det vi ser är att man har det väldigt tufft, ekonomiskt i nuläget, och att man står inför ett läge där man övervägar att nödslakta stora delar av beståndet. Och det tycker vi vore en olycklig utveckling. Och därför inför vi nu lättnader i fiskodlarnas tillstånd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till Ekot.
Branschorganisationen Matfiskodlarna har sju medlemsföretag som tillsammans svarar för över 97 procent av svensk produktion av matfisk.
Gå till toppen