Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Örkelljungascouter på läger med Harry Potter

Trollkarlsskolan Hogwarts har tillfälligt fått en friluftsfilial vid Hjälmsjön när Örkelljunga scoutkår har läger vid Hjälmsjön. I fyra dagar inspireras scouterna av Harry Potter.

Samling på lägerplatsen för upptäckare och äventyrare och deras ledare. Snart ska det spelas quidditch i en specialanpassad variant på Hjälmsjön.Bild: Birgitta Johansson
En drönare landar på en äng vid Hjälmsjön i utkanten av Örkelljunga inför väntande scouter och ledare. Den lilla vita farkosten påminner deltagarna om den flygande gyllene bollen i quidditch, lagspelet som i böckerna om Harry Potter utförs på flygande kvastar.
I brist på sådan utrustning blir det i stället ett spel i vattnet med flytvästar på i Mammas vik för Örkelljungakåren. Fredrik Andersson, på lägret klädd som rektorn Dumbledore, håller ett metspö med en tennisboll.
Scoutledare i rollerna som Hogwartslärare. Malin Rosengren (Madam Hooch), Catharina Arehög (Minerva McGonagall) Inger Fält Andersson (Bellatrix Lestrange), Fredrik Andersson (Dumbledore), Hanna Nilsson ( Poppy Pomfrey), Stefan Andersson (Severus Snape) och Johan Bengtsson (Rubeus Hagrid).Bild: Birgitta Johansson
Scoutlägret är i det mindre formatet med 16 scouter i åldrarna 10–14 år. För flera av ledarna är det rena nostalgitrippen, eftersom ett läger med Harry Potter-tema hölls för 18 år sedan.
– 2002 var vi lika gamla som de är nu och då hade vi ett läger, säger Catharina Arehög, idag 29- årig ledare i scoutkåren som under lägret iklätt sig rollen som Minerva McGonagall, lärare i förvandlingskonst i hög trollkarlshatt och små glasögon.
För 18 år sedan hade fyra Harry Potter-böcker hunnit komma ut på svenska. Idag har fenomenet några år på nacken, men flera scouter som är med på lägret har sett filmversionerna.
– Jag har inte läst böckerna, men jag har tittat på filmerna, säger Freja Vilhelmsen.
– Jag har sett alla filmer. Den bästa är den första eller den sista, jag kan inte bestämma mig, säger Elin Svensson.
Första dagen fick deltagarna gå igenom en särskild port som byggts upp för att likna perrong 9 3/4 på Kings Cross station i London. På programmet står också mer vanliga aktiviteter för ett sommarläger som kanotpaddling.
Scouterna Freja Vilhelmsen, Tuva Joelsson och Elin Svensson har sett en del Harry Potter-filmer.Bild: Birgitta Johansson
Fler vuxna med möjlighet att lägga tid på att engagera sig som ledare står högt på önskelistan i Örkelljunga scoutkår. På läger är det flera äldre scouter och andra engagerade i kåren som sluter upp.
– Vi har rätt mycket ledarbrist. Alla har inte möjlighet att lägga tid på detta i samma utsträckning. Om vi hade haft fem vuxna till hade det gjort jättemycket, säger Nelli Olofsson, som är ledare för upptäckare och äventyrare.
Den förstnämnda gruppen är för scouter i mellanstadiet, den andra för högstadieåldern. Sammankomster har man varannan vecka numera.
– Vi har haft varje vecka, men på grund av ledarbristen går det inte, säger Nelli Olofsson.
Hogwartslägret är en favorit i repris i Örkelljunga scoutkår. För arton år sedan när flera av dagens ledare var i 10-12-årsåldern hölls ett liknande läger.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen