Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Irland går mot ny regering med gröna inslag

Efter fyra månaders dödläge ser Irland ut att kunna få en ny regering. De två stora partierna Fine Gael och Fianna Fáil bildar koalition tillsammans med Det gröna partiet.

Fianna Fáils ledare Micheál Martin vid en presskonferens i slutet av februari.Bild: Brian Lawless/AP/TT
Resultatet efter valet den 8 februari slutade i ovisshet i Irland. Fine Gael och Fianna Fáil utmanades av Sinn Féin, alla tre partierna hamnade omkring 20 procent.
Vänsternationalistiska Sinn Féin försökte först att samla en vänstermajoritet, utan att lyckas. Sedan gick man högerut, där det också blev nobben.
Nu har i stället högerliberala Fianna Fáil och konservativa Fine Gael, traditionellt konkurrenter, enats om att bilda koalition med Det gröna partiet.
”Partiledarna har undertecknat ett utkast om regeringssamarbete”, skriver partierna i ett gemensamt uttalande.
Att mejsla fram avtalet har tagit mer än en månad av förhandlingar mellan de tre partierna, och det krävdes nattmangling innan man lyckades dra fram ett ramverk för de kommande fem årens styre.
Enligt The Irish Times har de gröna fått igenom krav på satsningar på kollektivtrafik och cykelbanor, liksom höjd koldioxidskatt och utökade satsningar på havsbaserade vinkraftverk.
Höghastighetsjärnväg mellan Irlands största städer ska också utredas.
Fianna Fáil fick å sin sida igenom vårdsatsningar och 50 000 subventionerade bostäder för socialt utsatta, medan Fine Gael bland annat drev igenom mer flexibilitet kring barnomsorg.
Medlemmarna i respektive parti ska nu rösta om avtalet. För Det gröna partiet krävs att två tredjedelar säger ja, en högre andel än för de andra partierna, vilket beskrivs som det största hotet mot den planerade koalitionen.
Om gräsrötterna ger sitt godkännande förväntas Fianna Fáils premiärminister Micheál Martin bli premiärminister under första hälften av den femåriga mandatperioden, för att därpå efterträdas av Fine Gaels Leo Varadkar.
Fakta

De största irländska partierna

Sinn Féin har varit verksamt både i Irland och i Nordirland. Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren. Mary Lou McDonald tog över som partiledare 2018 efter Gerry Adams, en av frontpersonerna i Nordirlands våldsamma moderna historia. Målet för partiet, som är socialistiskt, är att skapa ett enat Irland.

De två högerorienterade partierna Fianna Fáil (högerliberalt) och Fine Gael (konservativt) har dominerat irländsk politik sedan Irland erkändes som självständig stat för knappt hundra år sedan, efter att landet brutit sig ur Storbritannien medan Nordirland blev kvar.

Irland har de senaste åren letts av en minoritetsregering från Fine Gael med 41-årige partiledaren Leo Varadkar som taoiseach, "ledare", det irländska ordet för premiärminister.

Gå till toppen