Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sipri: Ökad kärnvapenoro när avtal kollapsar

Antalet kärnvapen minskar – men spänningarna ökar. Under 2019 fortsatte samtliga nio kärnvapenstater att utveckla sina kärnvapensystem. Fredsforskningsinstitutet Sipri oroas över utvecklingen – som till stor del beror på fallerade avtal.

När USA lämnade INF-avtalet om kärnvapennedrustning 2019 drog sig även Ryssland ur. På bilden en rysk kryssningsrobot i Kubinka utanför Moskva. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Sedan kalla krigets slut har antalet kärnvapen minskat stadigt. I mitten av 1980-talet fanns uppemot 70 000 stridsspetsar i världen, i dag är den totala siffran under 15 000. Det beror på att USA och Ryssland, som tillsammans står för över 90 procent av världens kärnvapeninnehav, kontinuerligt har avvecklat gamla vapen. Samtidigt pågår en modernisering av arsenalerna med en förhöjd anfallskapacitet som resultat.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen