Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åstorpsbor uppmanas att spara på dricksvattnet: ”Det är oroväckande”

Ett bevattningsförbud kan införas i Åstorp. Det säger NSVA som nu varnar boende i Åstorp för att slösa med dricksvattnet.

Under måndagen gick NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, ut med att nivåerna i grundvattenmagasinet i Åstorps kommun är oroväckande låga. För att inte behöva införa ett bevattningsförbud uppmanas nu Åstorpsborna att spara på vattnet.
”Dricksvattenförbrukningen i kommunen har stigit kraftigt de senaste dagarna. Grundvattenmagasinen visar låga nivåer och det är oroväckande så här tidigt på säsongen. För att undvika ett bevattningsförbud är det viktigt att alla hjälps åt och inte förbrukar vatten i onödan”, skriver Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA, i ett pressmeddelande.
Enligt NSVA är bevattning en stor anledning till den höga vattenförbrukningen. Istället för att vattna med vattenslang eller vattenspridare bör invånare istället använda sig av vattenkannor och prioritera känsligare växter i trädgården.
Bevattningen bör även ske tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då vattnet avdunstar i solen och den höga temperaturen mitt på dagen.
Boende med pool får fortfarande fylla på vatten men uppmanas även att göra det under kvälls- och nattid. Poolen bör fyllas på långsamt och inte samtidigt som grannen för att inte överbelasta dricksvattennätet.
Gå till toppen