Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundratusentals djur bor på sköldpaddans skal

Oäkta karettsköldpadda, Caretta caretta. Arkivbild.Bild: Wilfredo Lee/AP/TT
Havssköldpaddor av arten oäkta karettsköldpadda kan bära på tiotusentals, ibland hundratusentals, små djur på sina skal, skriver National Geographic.
Forskare vid Florida State University har undersökt oäkta karettsköldpaddor och kommit fram till att de bär på i genomsnitt 34 000 organismer som är mindre än en millimeter. En av de oäkta karettsköldpaddorna som undersöktes bar på nästan 150 000 djur på sitt skal, däribland rundmaskar, kräftdjurslarver och räkor.
Det är känt sedan tidigare att sköldpaddor bär på organismer, men omfattningen förvånade, enligt forskaren Jeroen Ingels.
Ingels säger att livet på sköldpaddsskalet är en kamp för överlevnad. Många större organismer som räkor och krabbor livnär sig ofta på de mindre organismerna.
– Det är en väldigt varierad liten mikroskopisk värld som interagerar, som vi vet väldigt lite om, säger Ingels till National Geographic.
Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Diversity.
Gå till toppen