Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nye Perry Mason tveksam till serien

Egentligen skulle det ha blivit en biofilm med Robert Downey Jr i huvudrollen. Men när denne inte hade tid tog man idén till HBO. Nu blev den nya versionen av ”Perry Mason” i stället en tv-serie – med Emmy-belönade Matthew Rhys i huvudrollen.

Matthew Rhys har gjort sig känd från tv-serier som "Girls" och "The Americans". Nu spelar han den neddekade advokaten Perry Mason i HBO-serien med samma namn. Arkivbild.Bild: Chris Pizzello
– Jag var väldigt frågande först. Vad fanns det för anledning att göra en nyinspelning av ”Perry Mason”? säger Rhys till TT i en intervju via videolänk från hemmet i Los Angeles.
Från början var Perry Mason huvudpersonen i fler än 80 böcker skrivna av Erle Stanley Gardner från det tidiga 30-talet och framåt. Mason var en försvarsadvokat som ständigt vann sina fall. Med Raymond Burr i huvudrollen blev berättelsen en näst intill ikonisk tv-serie som producerades mellan 1957 och 1966.
– Sedan talade jag med dem som skrivit manusen och producenterna Robert Downey Jr och Susan Downey. Då förstod jag att det handlade om någonting helt nytt, inte om en nyinspelning utan om ett helt nytt sätt att se på Perry Mason.
Den åtta avsnitt långa serien utspelas i Los Angeles 1932. Mason är en nerdekad, frånskild och alkoholiserad privatdetektiv som dras in i ett makabert fall, där han till sist tvingas att också bli försvarsadvokat till en mordåtalad kvinna.
– Det var viktigt för mig att storyn skulle kunna relatera till i dag, det var ett sätt att göra den relevant för en modern publik. Det är ett kostymdrama samtidigt som det är mycket aktuellt, det finns tyvärr mycket av det som händer i serien som fortfarande händer i dag.
Rasism, korruption och polisbrutalitet, allt som är aktuellt i USA i dag finns med i den nya ”Perry Mason”, och för de som minns den gamla serien finns rollfigurer som Della Street och Paul Drake med även nu, men också de har varit föremål för ett nytänkande. Paul Drake är en svart polisman, ständigt utsatt för rasistiska påhopp av såväl kollegor och allmänhet.
– Perry, Della och Paul är i den här versionen outsiders. De har ett gemensamt band genom detta, konstaterar Matthew Rhys.
Han trivdes i rollen och berättar att han stundtals kände sig som Humphrey Bogart eller Spencer Tracy när han fick bära sin Fedorahatt. Det finns trådar i det sista avsnittet som pekar mot en fortsättning, men Rhys säger att inget beslut är taget ännu.
– Vi skrev kontrakt för en omgång. Om det blir en fortsättning måste någonting hända. Man får inte hamna i den förutsägbara fällan att Perry nu bara fortsätter som etablerad advokat. Man måste kasta in en granat i hans liv. Det skulle kunna bli intressant.
Det första avsnittet av ”Perry Mason” läggs ut på HBO Nordic den 22 juni.
Fakta

Matthew Rhys

Namn: Matthew Rhys.

Ålder: 45.

Familj: Hustrun Keri Russell, ett barn.

Bor: I Los Angeles.

Tidigare filmer/tv-serie: "En försvunnen värld", "Girls" "The Americans" (Emmy-belönad för den rollen).

Aktuell: Som titelpersonen i ”Perry Mason”, som strömmas på HBO från den 22 juni.

Gå till toppen