Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

91 skånska kulturaktörer får regeringens krisstöd

Rockbandet Bob hund, biografen Röda kvarn och musikfestivalen Backyard sessions får krisstöd för evenemang som har ställts in eller skjutits upp på grund av covid-19. Totalt 91 skånska kulturaktörer får ta del av stödet. Mest pengar, 1,87 miljoner kronor, får Nöjesteaternägaren Julius Malmströms produktionsbolag som under våren tvingades ställa in tre turnéer.

Nöjesteaterns uppsättning av ”Grease” fick avbrytas och är nu framflyttad till nästa år. I rollerna syns Caroline Johansson Kuhmunen, Anton Hagman och Lotta Engberg.Bild: Peter Frennesson
– Hela koncernen påverkas på så sätt att det ger oss ett litet andrum. Vi har sökt stöd för kostnader vi redan har haft. Vi har sakta men säkert ätit upp den buffert vi hade och börjat räkna på när pengarna skulle ta slut. De här 1,8 miljonerna ger oss någon månad till och lite muskler för att ta tag i hösten. Problemet är bara att vi inte vet hur hösten ser ut, säger Emelie Löfmark på Julius production.
Bolaget får 1,87 miljoner i krisstöd, mest av alla skånska kulturaktörer. Anledningen är att Julius production under våren tvingades ställa in eller skjuta fram hela tre turnéer: musikalen ”Grease”, barnföreställningen ”Pippi kommer till stan” och Whitney Houston-hyllningskonserten ”The greatest love of all”.
– Vi har flyttat fram Pippi-föreställningen till augusti, så den produktionen kan fortfarande påverkas i sommar. Sedan har vi ”Glada änkan” i höst som vi inte vet än vad som händer med, säger Emelie Löfmark.
Cirkus Brazil Jack får också ett av de högsta skånska stöden: 1,6 miljoner kronor. På listan över kulturutövare finns även enskilda artister som Bob hund, Pidde P och The radio dept. Lasse Stefanz får 573 800 kronor och breakdancegruppen Freestyle Phanatix 676 500 kronor. Även komikerna Anders ”Ankan” Johansson och Måns Nilsson finns på listan.
Flera skånska musikscener får också stöd, bland andra Moriskan, Far i hatten och Grand i Malmö, The Tivoli i Helsingborg samt Mejeriet i Lund. Babel i Malmö får ett av de högsta stöden på 949 000 kronor. Även ett flertal skånska scenkonstkreatörer får krisstöd, bland andra Potato Potato, Bombina Bombast och Teater 23 i Malmö, samt teater Sagohuset och Månteatern i Lund.
Biograferna Spegeln i Malmö och Röda kvarn i Helsingborg får 34 100, respektive 101 000 kronor. På listan finns även Helsingborgs kulturförening och rockklubben Plan B:s musikförening Friendship and music.
Hillesgården utanför Klippan, som under våren skulle ha haft besök av bland andra Marianne Mörck och Alexander Karim, får 164 000 kronor. Den Malmöbaserade elektroniska musikfestivalen Backyard sessions får 150 000 kronor.
Även aktörer på den skånska konstscenen får stöd, bland andra Kullens konstförening, Malmögallerierna Leger och Final, Falsterbo konsthall och Nordvästra Skånes konstnärsförening.
Fakta

Krisstödet till kulturen

Stödet omfattar evenemang i Sverige som riktar sig till allmänheten och har ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19, och som skulle ha hållits senast den 31 maj.

Enligt regeringens förordning kan Kulturrådet dela ut högst 75 procent av det sökta beloppet upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon kronor. En arrangör eller aktör kan som mest få tio miljoner kronor. Det går inte att få stöd för utebliven vinst.

Dagarna efter midsommar kommer det sista beslutet. 32 ansökningar som behöver extra handläggningstid bordlades vid fördelningen den 16 juni.

Ansökningarna som har kommit in till Kulturrådet motsvarar sammantaget 763 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som de 370 miljoner som finns att fördela.

Gå till toppen