Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle Lind: Då dansk tv byggde en bro över Sundet

”I och med att man som skåning exponerades för en daglig dos danska i det torftiga trekanalszappandet så snappade man också upp tillräckligt många 'rend mig i røven!' och 'fem og tyve' för att kunna göra sig förstådd när man for över Sundet för att hamstra Faxe Kondi och Familieguf”, skriver Kalle Lind.

”Bamse & Kylling” visades i dansk tv mellan 1983 och 2008.Bild: Danmarks Radio Pixaby Christina Kjellstrand
Detta är en text av en fristående krönikör. Åsikterna är skribentens egna.
Som skånskt barn på åttiotalet hade man ett försprång framför sina kusiner i norra Sverige: vi hade minsann en tv-kanal till! Visserligen förstod man inte riktigt vad de sa, och barnprogrammen verkade mest utgöras av en man i gul nallekostym som konverserade en kyckling, och sanningen att säga så fick just min familj inte in Danmark – mina föräldrar hävdade att vi inte hade någon Danmarksantenn och jag kom mig aldrig för att tjata till mig en – men ändå! När man slog över från tvåan så fick man minsann mer för den fem og tyve øre!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen