Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tegnell: Väldigt uttalad ökning i Gällivare

I Norrbotten upptäcks allt fler fall av covid-19. I Gällivare och Kiruna är smittspridningen högre än riksgenomsnittet. – Det här beror inte på en ökad provtagning, utan det är helt och hållet en faktisk smittspridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

På Piteå älvdals sjukhus vårdas de svårast sjuka covidpatienterna i Norrbotten.Bild: Anders Alm/Region Norrbotten
Spridningen av coronaviruset i Norrbotten har varit i fokus de senaste dagarna.
– Sedan i slutet av förra veckan så kommer plötsligt fler personer i behov av intensivvård, och de kommer främst från de norra länsdelarna, särskilt koncentrerat till Gällivare, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården i Region Norrbotten.
På onsdagen gick Gällivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhället, och även i Kalix ser man nu tecken på att spridningen ökar.
– Andelen smittade bland de norrbottningar som testar sig ökar, vilket talar för en ökad smittspridning. Gällivare och Kalix har stuckit iväg lite grann, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Förra veckan var 8 procent av coronatesterna positiva i Norrbotten. Den här veckan har andelen stigit till 12 procent.
– Vi kan inte börja tro att det här är över. Vi är mitt uppe i en pandemi, och det måste vi tänka på. Statistiken är dyster, säger Anders Nystedt.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att ökningen av antalet fall i Norrbotten inte kan kopplas till att fler testas för covid-19.
– Det är helt klart en väldigt uttalad ökad smittspridning i Gällivare. Man har ju sett att det har funnits brister i det förebyggande arbetet där, men nu har man tagit tag i att förbättra det. Det låter verkligen som att man jobbar hårt med det, och förhoppningsvis får man kontroll på det här relativt snart, säger han.
Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt beror den ökande smittspridningen i Gällivare på ett reparationsstopp i LKAB:s gruva. Då arbetade en stor andel inhyrd arbetskraft, och Nystedt säger att riktlinjerna inte följdes.
– Man höll inte distansen och väldigt många blev sjuka. Nu ligger flera på sjukhus, och tre av dem intensivvårdas, säger Nystedt, som förtydligar att man inte vet om smittan startade hos den inhyrda eller den ordinarie personalen.
Många verksamheter i Gällivare nu är hårt belastade, bland annat på grund av personalbrist till följd av smittspridningen. Anders Nystedt ser situationen i Gällivare som ett varnande exempel för hela regionen.
– Struntar vi i råden, så blir det så här. Det här visar hur skör situationen är fortfarande, säger Anders Nystedt.
Den 18 juni är 866 personer konstaterat smittade av coronaviruset i Norrbottens län. Tjugo av dem vårdas på sjukhus, varv fem får intensivvård. Totalt 63 personer har avlidit i covid-19 i länet.
Gå till toppen