Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Vad har hänt med Karlslund?

Parken är inte sig lik, tycker insändarskribenten.

Tidigare var Karlslund välskött, men inte längre, tycker insändarskribenten.Bild: Emil Langvad
Karlslund är Landskronas stads äldsta offentliga plantering. Detta är en vildpark som vi i Landskrona är mycket stolta över.
Från början var det inte menat som en rekreationsplats. Landskrona hade under den tiden Karlslund anlades 1813-1815 ett skriande behov av gagnvirke och bränsle.
Under anläggningsåret 1814 utplanterades 10 296 unga träd, då i huvudsak bok. Här finns även björk, lind, alm, avenbok, ask, al, tysk lönn och poppel.
Mitt i Karlslund ligger en liten djurpark. Denna lockar till sig turister och naturligtvis även Landskronabor.
En slinga för löpare, motionärer och joggare går igenom skogen.
Som boende alldeles i närheten av denna underbara stadsskog har jag haft förmånen att vandra här vår, sommar, höst och vinter.
En underbar årstid när bokarna slår ut och en lika underbar tid när snön lyser vit och det knarrar under skorna.
Under en lång period sköttes parken av ett gäng killar och tjejer. Alltid lika fint. Gångarna räfsade, skräp upplockat, nedfallna grenar bortplockade. Det var sk enkla jobb som hade hand om detta.
Killar och tjejer som gjorde ett fantastiskt arbete med att hålla vårt Karlslund i ett fint skick.
Av någon anledning plockades dessa personer bort från parkavdelningen och lades över till fritidsförvaltningen.
Vad hände?
Nu är inte Karlslund sig likt. Massor av nedfallna trädgrenar, stora trädstammar kors och tvärs. Sly som växer sig högt. Ibland efter en helg syns skräp lite här och där. Stora döda grenar hänger uppe i träden, en fara för förbipasserande då det blåser kraftigt.
Ni på enkla jobb ska veta att ni är saknade. Vi har en stadsskog som vi kan eller kunde vara stolta över.
Jag vill absolut inte framstå som gnällig. Jag tycker att Landskrona är en fantastisk stad med alla sina parker och planteringar.
En vädjan till kommunen - Låt Karlslund bli den plats som den alltid varit. En skog som turister upplever som välskött och gärna återkommer till.
Birgitta Nilsson-Wall
Gå till toppen