Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

NSVA inför bevattningsförbud i Perstorp

Förbrukningen av dricksvatten i Perstorp överskrider produktionen, vilket har fått till följd att bevattningsförbud införts. Samtidigt ser NSVA en försiktig förbättring av läget i Åstorp.

Under torsdagsförmiddagen beslutade NSVA att med omedelbar verkan införa bevattningsförbud i Perstorps kommun. Orsaken är att vattenförbrukningen ökat kraftigt under de senaste dagarna.
”Att stå utan vatten är ett läge vi behöver undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner” säger Jonas Håkansson. (Arkivfoto)Bild: Göran Stenberg
– Vi gick under onsdagen ut med en uppmaning till Perstorps invånare att spara på vatten, men läget blev istället successivt värre, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA.
Vattenförbrukningen har ökat så mycket att kapaciteten i vattenverken är nu lägre än uttaget.
Under bevattningsförbudet gäller att kommunalt dricksvatten endast får användas till personlig hygien, mat och dryck.
Fakta

Bevattningsförbud - detta gäller

Förbjudet att använda kommunalt vatten till att bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet, inklusive idrottsplaner med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning med vattenkanna är dock tillåtet.

Förbjudet att fylla vatten i pooler och spabad, liksom att byta ut vatten.

Förbjudet att använda högtryckstvätt.

Den som bryter mot bevattningsförbudet riskerar att få sitt vatten avstängt eller att få en så kallad strypbricka installerad enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV).

– Vi hoppas att även fastighetsägare och företagare med eget vatten är sparsamma eftersom allt hänger ihop, det är samma grundvatten vi använder. Om alla drar sitt strå till stacken gör det stor skillnad.
Läs också Åstorpsbor uppmanas att spara på dricksvattnet: ”Det är oroväckande”
Även boende i Åstorp har under de senaste dagarna uppmanats att vara sparsamma med sitt dricksvatten. De uppmaningarna verkar ha fått effekt.
– I Åstorp är nivåerna fortfarande kritiska, men vi börjar se att det börjar gå på rätt håll, säger Jonas Håkansson.
Spara vatten-tips finns samlade på www.nsva.se/sparavatten.
Den som har frågor kring bevattningsförbudet bör kontakta NSVAs kundservice.
Gå till toppen