Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuvs utträde ur Söderåsens miljöförbund kan sluta med en upplösning av förbundet

Bjuvs kommun har ansökt om ett utträde ur Söderåsens miljöförbund, något som inte sker förrän 2022. Innan dess måste alla medlemskommuner vara överens i frågan. Annars kan det innebära slutet för miljöförbundet.
– Nu är det upp till medlemskommunerna att koppla fram resurser för att inleda förhandlingarna, säger ordföranden i Söderåsens miljöförbund, Torbjörn Ekelund (L).

Kommunfullmäktige i respektive medlemskommun måste nu godkänna Bjuvs utträde ur Söderåsens miljöförbund.Bild: Linda Stolpe-Margenberg
I början av juni skrev HD om att ett utträde ur Söderåsens miljöförbund var på gång för Bjuvs kommun. Bakom initiativet stod den SD och M-majoriteten medan Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Läs också Majoriteten i Bjuv vill lämna miljöförbundet
På kommunstyrelsens sammanträde den 10 juni fattade de styrande ett slutgiltigt beslut om att lämna in en ansökan om utträde ur miljöförbundet. Ett beslut som fått ta emot kritik av andra partier.
I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet skriver politiker att beslutet att gå ur miljöförbundet inte kan fattas av kommunstyrelsen då beslutet att gå med i förbundet togs av kommunfullmäktige från början.
Anders Månsson (S) har även överklagat kommunstyrelsen beslut till förvaltningsrätten och yrkat på att beslutet ska inhiberas, något som han inte fick gehör för och yrkandet avslogs.
– En så pass viktig fråga ska tas av kommunfullmäktige. Samtidigt har allt skett väldigt snabbt och en ansökan är redan inskickad, säger han och berättar att han funderar på att överklaga förvaltningsrättens avslag.
Enligt Torbjörn Ekelund (L) från Svalöv, ordförande i Söderåsens miljöförbund, är det nu upp till de fyra andra medlemmarnas kommunfullmäktige att godkänna Bjuvs utträdesansökan.
Hur påverkar Bjuvs utträde miljöförbundet och kostnaderna för de andra kommunerna?
– När Bjuvs ansökan är godkänd kommer vi att göra en utredning om hur de ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningarna kommer se ut då. Jag är övertygad om att vi kommer kunna hitta metoder för att leverera lika mycket värde till de fyra återstående kommunerna som vi gör till de fem idag.
Torbjörn Ekelund (L), ordförande i Söderåsens miljöförbund, tror att medlemskommunerna kommer hitta en lösning. ”Det kanske finns någon annan kommun som vill ta Bjuvs plats istället", säger han.Bild: Sven-Erik Svensson
Om ansökan blir godkänd innebär det ett utträde efter sista december 2022. Men Torbjörn Ekelund berättar att processen kan blir mer komplicerad än så. Om kommunerna inte är överens till det datumet kan det sluta med en upplösning av Söderåsens miljöförbund.
– Jag kan inte tänka mig att kommunerna inte vill hitta en lösning på detta. Men om man inte har förhandlat fram ett utträdesavtal tills dess står det i stadgarna att en likvidation ska ske. Det är för att ingen kommun ska tvingas att vara kvar.
Mikael Henrysson (SD) har i en tidigare artikel i HD sagt att höjda kostnader är en anledning till beslutet om utträde, något som Torbjörn Ekelund ser annorlunda på.
Enligt honom har miljöförbundet gjort ekonomiska beräkningar som visar att kommunerna fått minskade kostnader för miljö- och livsmedelstillsyn.
– I runda slängar handlar det om 50 miljoner kronor för fem kommuner under tio år. Vi har räknat från att förbundet tog över och jämfört med tiden innan. För små kommuner är samarbete viktigare än någonsin.
Gå till toppen